Mobil işlemci olarak başarılı bir isim olan Qualcomm, uzun bir zamandır beklenen Snapdragon 8 Gen 1 işlemcinin ardından Snapdragon 8cx Gen 3 ile kullanıcıların karşısına çıkmaya hazırlanır. Öyle ki ürün Snapdragon 8 Gen 1 akıllı cep telefonlar için duyuruldu. 

Bugün elde dilen bilgilere göre Snapdragon 8cx Gen 3 ise direk olarak bilgisayarlara odaklanıyor. Daha önce de bilgisayarlara işlemci üretimi sağlayan Qualcomm, bu kez çok daha iddialı gözüküyor. 5 nm üretim sürecinden geçerek hazırlanan ARM temelli yeni işlemci için yapılan açıklamalara göre Snapdragon 8cx Gen 2’ye oranla CPU’dan yüzde 85, GPU’da ise yüzde 60‘a yakın daha yüksek bir performans sağlanıyor. ARM temelli Windows PC’lerin sayısında artış sağlayacak olan bu işlemci, x86 temelli işlemcilerden çok daha az enerji harcıyor. Şirket, yeni işlemciye sahip olacak olan bilgisayarların bir günden daha fazla kullanım ömrü sunacak.

ARM temelli Apple M1’in elde etmiş olduğu başarı Windows kısmına taşıma ihtimali olan Snapdragon 8cx Gen, farklı seviyelerde 5G desteğine sahip ve aynı zamanda Wi-Fi 6 ile 6E destekleri de üründe yerini alıyor. Bunun yanı sıra bugün içerisinde Snapdragon G3x Gen 1 işlemci de sunuldu. Daha önce de çeşitli bilgiler ile adından söz ettiren bu işlemci, direk olarak taşınabilir oyun konsollarına odaklanıyor. Hatta öyle ki Qualcomm ile Razer tarafından bunun için geliştirici kiti de hazırlanmıştır. Snapdragon G3x Gen 1 işlemcili el konsolları, Android temelli olacak ve söylendiği üzere oyunları 144 fps gibi yüksek bir kare hızıyla beraber oynatabilecek performans ile sunulacak. 5G ve Wi-Fi 6E destekleri olan Snapdragon G3x Gen 1, tercih edilirse 4K ekranlara görüntü de verebilecek. 

2 3

Snapdragon 8cx Gen 3’den önce telefonlar için sunulan Snapdragon 8 Gen 1 işlemci 

2022 Android amiral gemisi cihazlara güç verecek olan ürün Snapdragon 8 Gen 1 oldu. Pek çok farklı akıllı cep telefonda kullanılacağı belirtilen bu işlemci, hedefi yüksek tutarak daha güçlü bir performans sergiliyor. Qualcomm’a göre 8 Gen 1, Snapdragon 888’e oranla CPU’da yüzde 20, GPU’da ise yüzde 30 oranında daha güçlü bir performans sağlanıyor. İşlemci ile performans artışı sağlanırken CPU’daki verimi yüzde 30, GPU’daki verimi ise yüzde 25 oranında artırıyor. Yani yeni işlemci ile beraber daha yüksek performans ve daha az enerji harcanması sağlanıyor. 

Snapdragon 8 Gen 1 içinde 3.0 GHz hızında çalışma özelliğine sahip olan bir adet Cortex-X2 Prime, 2.5 GHz hızında çalışan üç farklı Cortex-A710 ve 1.79 GHz hızında çalışan dört adet Cortex-A510 çekirdek bir arada kullanılıyor. Samsung’un 4 nm üretim sürecinden geçerek sunulan bu toplam sekiz çekirdekli işlemci de GPU olarak daha önce Adreno 730 görev yapıyor şeklinde belirtildi. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir