Windows Defender, Windows 10 işletim sisteminde de yer alan güvenlik programlarından birisidir. Microsoft tarafından Windows işletim sistemi için özel olarak geliştirilen uygulama, zaman zaman hata verebilmektedir. Bu hatalarda en çok görülen ise “Windows Defender grup ilkesi tarafından devre dışı bırakıldı” hatası olmaktadır. Bu tip durumlarda Windows Defender için farklı yöntemlerin denenmesi ile birlikte uygulama yeniden sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.

Windows Defender, Grup İlkesi tarafından devre dışı bırakıldı hatası çözümleri neler?

Microsoft, kullanıcıları Windows Defender’ı zorla kullanmaya teşvik etmez. Bu nedenle de sistem üzerinde yapılacak işlemler sonrasında uygulama devre dışı bırakılabilir. Ancak bu devre dışı bırakma, istemsiz bir şekilde gerçekleşmişse, çözülmesi gerekmektedir. Windows Defender kullanmak istemenize rağmen uygulama hata veriyorsa, aşağıda yer alan önerileri deneyebilirsiniz.

Üçüncü taraf anti-virüs araçlarını kaldırın

Windows 10’da aynı anda iki farklı virüsten koruma uygulaması çalıştırılmamaktadır. Özellikle farklı bir virüs uygulaması kullanıldıktan sonra bu hata mesajı alınıyorsa, kaldırılan program ile ilgili sorunlar oluştuğu düşünülebilir. Bu tür durumlarda mutlaka uygulama kaldır ekranından diğer virüs programının farklı eklenti ve programlarının kalıp kalmadığını kontrol etmelisiniz. Uygulamaları kaldırıldıktan sonra Windows Defender’ı etkinleştirmeyi deneyebilirsiniz.

regedit win def group policy 1627076834

Windows kayıt defterini düzenleme

Windows Defender’ı devre dışı bırakmanın birçok yolu bulunmaktadır. Bu yöntemlerden birisi de Windows Kayıt Defteri üzerinde yapılan değişikliklerdir. Bilerek ya da hatayla bu tür bir sorun yaşanıyorsa, Windows Defender’ın çalışması için kayıt defterinden düzenlemelerin yapılması gerekir. Bunun için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz;

Win+R kısa yolunu kullanın ve çalıştır kutusuna regedit yazın.

Ardından soldaki menü yapısından aşağıdaki adımları takip edin.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\İlkeler\Microsoft\Windows Defender

Bu bölümde, sağda yer alan DisableAntiSpyware değerini silin.

Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve Windows Defender’ı yeniden çalıştırın.

Windows’un grup ilkesini düzenleyin

Windows Defender hatadan da anlaşılacağı gibi Grup İlkesi tarafından devre dışı bırakılır. Windows 10 kullanıcılarının unutmaması gereken en önemli detay, grup ilkesinin yalnızca Windows Pro kullanıcıları tarafından kullanılabileceğidir. Bu nedenle Windows Home kullanıcılarının kayıt defteri aracılığıyla değişiklik yapmaları gerekecektir ve bu tür durumlarda grup ilkesine erişim sağlanamaz. Grup ilkesi düzenlemeleri için aşağıdaki adımları takip etmelisiniz.

Çalıştır penceresini açın ve gpedit.msc yazın.

Ardından aşağıdaki adımları takip edin.

Local Computer Policy\Administrative Templates\Windows Components\Microsoft Defender Antivirus

Açılacak yeni ekrandaki sağdaki bölümde, Windows Defender Antivirus’ü Kapat’ı seçeneğini açarak devre dışı bırakmayı iptal edin.

Ardından bilgisayarınızı yeniden başlatın ve Windows Defender’ı çalıştırın.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir