Windows 11’e getirilmesi planlanan akıllı uygulama kontrol, önümüzdeki günlerde güncelleme ile sunulacak. Smart App Control olarak da adlandırılan yeni özellik, akıllı uygulama kontrolü ile Türkçe versiyonlarda yer alacak. Ancak uygulama önemli bir koruma sağlayacak olsa da kullanım sırasında bilgisayarın tamamen sıfırlanması nedeniyle biraz tepki çekti.

Windows 11

Smart App Control (Akıllı Uygulama Kontrolü) Ne işe yarıyor?

Akıllı uygulama kontrolü, Windows 11 işletim sisteminin yüklü olduğu bilgisayarlarda kontrolleri ele alıyor. Kötü niyetli ve güvenilmeyen uygulamalara karşı çok daha katı bir koruma sunacak olan uygulama, böylece kullanıcıların daha güvenli bir işletim sistemi deneyimi yaşamasını sağlayacak.

Potansiyel olarak istenmeyen uygulamaları engelleyecek olan yeni sistem, sürekli Microsoft tarafından güncellenecek ve böylece uygulama içerisinde oldukça uzun bir kara liste oluşturulacak. Şu an için engelli uygulamaların bir listesi paylaşılmadı ve hangi uygulamalara yönelik etkin sonuç vereceği bilinmiyor. Ancak güncelleme sonrasında Microsoft tarafından daha kapsamlı bir şekilde tanıtımın yapılması bekleniyor.

Yüklenmek istenen uygulamalar geliştiricilerin imzalayıp imzalamadığı, imzanın geçerli olup olmadığı gibi pek çok farklı kriterler üzerinden yeni güvenlik özelliği ile kontrol sağlanacak.

Sıfırlama gerekecek

Akıllı uygulama kontrolünü kullanmaya başlayan kullanıcılar, bu özellik aktif hale geldikten sonra bilgisayar tarafından yapılacak değerlendirme sürecini beklemek zorunda. Değerlendirme modu kullanıcı davranışlarına göre kararlar vererek kişiye özel yapılandırılacak.

Windows güvenlik bölümünde yer alacak yeni özellik, kontrollerde filtrelere takılan uygulamalara engelle getirilecek. Engelleme sonrasında ise mevcut uygulamalar herhangi bir şekilde cihazda çalıştırılamayacak ve engellenecek.

Manuel olarak da açılıp kapatılabilmesi mümkün olan bu özellikte, kapatıldıktan sonraki süreçte bilgisayarın sıfırlanması ya da temiz Windows 11 kurulumu yapılması zorunlu. Bu nedenle uygulamayı kullanmak isteyenlerin bu detaya dikkat etmesi gerekiyor.

Yeni uygulama kullanıcılar tarafından büyük ilgi görmüş olsa da uygulamanın kullanılmayacak olması halinde bilgisayarın sıfırlanmasını gerekmesi, şu anda büyük bir handikap olarak değerlendiriliyor. Microsoft tarafından yapılacak detaylı tanıtımlar ve açıklamalar sonrasında bu konuda yeni bir iyileştirmenin yapılabilmesi de beklenti dahilinde. Aksi halde uygulamanın çok fazla talep görmesi ve kullanılması beklenmiyor.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir