Windows 11 işletim sisteminde yeni bir virüs keşfedildi. Virüs, Google Play Store uygulama yüklediğini öne sürerken pek çok zararlı yazılım da bilgisayara bulaşmasına neden oluyor. Tehdidin ortaya çıkmasının ardından kullanıcıların benzer uygulamalar karşı dikkatli olması gerektiği belirtildi.

Google Play Store riskine dikkat!

Windows 11 işletim sisteminde Android uygulamalarının destekleneceği belirtilmişti. Bu açıklama sonrasında dikkat çeken yenilik, sadece Amazon Appstore ile destekleniyor. Ancak 3. taraf yazılımlar ile uygulamaları APK olarak yüklediğini iddia eden pek çok farklı seçenek türemeye başladı. Bu uygulamalar arasında en popüleri ise Windows Toolbox. Github’da yayınlanmasının ardından büyük bir popülerlik kazanan uygulama sanıldığı gibi masum değil. Uygulamanın Play Store’u Windows 11’e eklediği iddia ediliyor. Ancak uygulamanın kullanılmaya başlanması ile birlikte Play Store eklenmediği gibi çeşitli yazılımlar, arka kapılar sisteme eklenmeye başlanıyor.

Windows Toolbox yüklendikten sonra bilgisayarda sırasıyla şu işlemler gerçekleşiyor;

  • PowerShell komut dosyası çalışıyor
  • C:\systemfile adında gizli bir klasör oluşturuluyor
  • Chrome, Edge gibi tarayıcı profilleri kopyalanıyor.
  • Chromium tabanlı farklı bir tarayıcı yükleniyor.

Zararlı bir yazılım olmasına karşın denetim masasından kaldırılabilecek olan program için kullanıcıların kaldırma sonrasında virüs taraması yapması da öneriliyor.

Windows 11’de şu anda resmi olarak Google Play Store mağazası desteklenmiyor. Bu nedenle kullanıcıların resmi duyurular yapılana kadar benzer uygulama ve yöntemlere dikkat etmesi gerekiyor.  Amazon Appstore dışındaki uygulamalara da dikkat edilmeli.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir