Windows 11 işletim sisteminde yeni bir dönem başlatılacak. Oyunlar, yapay zeka sistemiyle desteklenecek ve performansı arttıracak.

Microsoft, Windows 11 işletim sistemindeki güncellemelerine devam ediyor. Sisteme en son Windows 11 24H2 Insider içerisinde yeni bir özellik dikkat çekti. Bu yeni özellik, yapay zeka destekli otomatik süper çözünürlük teknolojisi. Geçtiğimiz günlere yüksek çözünürlük desteğinin geleceğine yönelik haberler gündemde yer alsa da Microsoft bu yeni güncelleme ile somut bir adım attı.

Windows 11, X’te Konuşuldu

X’te yapılan paylaşımlar PhantomOcean3 mesajı ile başladı. Yeni derlemeyi alan kullanıcılar Ayarla > Sistem > Ekran > Grafikler adımlarını takip ederek yeni çözünürlük ayarlarına erişim sağlayabilecek. Buradan aktif hale getirilecek yüksek çözünürlük özelliği başlangıç aşamasında tüm uygulama ve oyuncularda desteklenmeyecek. Bu nedenle kullanıcıların başlangıç aşamasında yüksek çözünürlükte deneyimi sınırlı olacak. Auto SR olarak da bilinen bu özellik ilerleyen dönemlerde Microsoft tarafından daha fazla desteklenecek. Böylece daha fazla oyun ve uygulamada yüksek çözünürlükte deneyim yaşanabilecek.

Windows 11 Oyunları Yapay Zekayla Destekleyecek
Windows 11 Oyunları Yapay Zekayla Destekleyecek

Yeni AAA oyunlarının büyük bir bölümünde yeni özelliğin aktif hale getirilmesi bekleniyor. Ancak Microsoft’un hiçbir zaman DLSS veya FSR desteği almayacak eski oyunlarda da bu özelliğini kullanıcılara sunması bekleniyor. Bu nedenle yeni özellik, ilerleyen dönemlerde Nvidia ve AMD gibi pek çok yüksek çözünürlük desteğinin önüne geçebilir. Ayrıca yeni teknolojiden yararlanılması adına bazı donanımlar gereksinimler de ortaya çıkacak. Zira işlemlerin yapılabilmesi adına tensör çekirdekli bir GPU’ya sahip olunması gerekiyor. Microsoft bu durumu yeni modellerindeki eklemeler ile çözebilir. Öyle ki yeni Intel Meteor Lake veya yakında çıkacak Arrow Lake ve Lunar Lake işlemcilerde gereksinimlere göre değişiklik yapılabilir. Böylece yeni donanımları kullananlar kolay bir şekilde Windows 11 işletim sisteminde yüksek çözünürlük desteği alabilir.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir