Dünyanın en büyük yazılım devlerinden Microsoft, işletim sistemiyle ilgili gerçekleştirdiği analizler sonucunda eski işletim sistemlerinde güvenlik, performans, mavi ekran ve çökme gibi sorunların daha fazla yaşandığını ortaya çıkardı.

Microsoft’un yeni geliştirmiş olduğu işletim sistemi Windows 11 şu anda kademli olarak yayımlanmaya başlandı. Yeni işletim sistemini destekleyen donanımlara sahip olan kullanıcılar güncellemeyi indirebiliyorlar.

Şirket yeni işletim sistemini Windows 10 kullanan cihazlar için ücretsiz bir yükseltme olarak sunmuştu. Ancak şirket tarafından bugün yapılan bir açıklamaya göre Windows 11’i desteklenmeyen PC modelleri ilerleyen aylarda yayımlanacak olan toplu güncellemeler için de uygun olmayabilir.

Ancak şirketin tüm uyarılarına rağmen Windows 10 cihazının Windows 11’de herhangi bir sorun çıkarmadığını söylemek de yanlış olmaz. Bunun nedeni ise yeni işletim sisteminin temelinde Windows 10’a dayalı olması ve söz konusu değişikliklerin daha çok tasarım tarafında gerçekleşmesi. Şirket işletim sistemleriyle ilgili yeni yayımladığı bir videoda Windows 11 için gereken güvenlik özelliklerinin önemine değindi. Microsoft’a göre yeni işletim sistemi daha güçlü bir güvenliğe odaklanarak geliştirildi.

Windows 11, Güvenilir Platform Modülü (TPM 2.0), Güvenli Önyükleme, Sanallaştırma Tabanlı Güvenlik (VBS) gibi özellikleri gerektirmekte. Ancak bu güvenlik özellikleri daha çok yeni tasarlanan bilgisayar modellerinde bulunduğundan, bu durum Windows 11 gereksinimlerini oldukça katı bir hale getiriyor.

Windows 11 Home vs Windows 11 Pro! Farklar Neler?

Bunun yanı sıra şirket yetkilileri daha eski cihazlarla PC güvenliği için bir standart belirlemek istediklerinin altını çizerek yeni işletim sistemi için tüm bu güvenlik özelliklerinden yoksun oldukları için destek verilmediğini belirtti.

TPM ve Güvenli Önyükleme’nin Windows 10 sürümünde mevcut olsa da şirket Windows 11 kullanıcılarına güvenli bir deneyim sağlamak için bu özellikleri zorunlu gereksinim kılınıyor.

TPM nedir?

TPM özelliğini en yalın haliyle “kullanıcı kimlik bilgilerini, şifreleme anahtarlarını ve diğer hassas verileri korumaya yönelik sanal  ya da fiziksel yongalar” olarak tanımlamak yanlış olmaz.

Şirket yeni işletim sistemi için katı gereksinimleri belirlemeden önce TPM gibi güvenlik özellikleriyle uyumluluğun belirlemesi için eski donanımlar üzerinde de testler gerçekleştirmiş ve testler sonucunda ayrıca şunları söylemişti;

Bir makinenin güvenliği ihlal edilirse, hasarı en aza indirmenize yardımcı olabiliriz. Windows 11, hem gerekli UEFI hem de TPM donanımını kullanan Secure Boot ve Trusted Boot kullandığımız için bu tür saldırıları kullanıma hazır olarak durduracak. Secure Boot ve Trusted Boot, erken önyükleme dosyalarınızı değiştirmeye çalışan rootkit’leri veya bootkit’leri durdurabilir.

Windows 11 Sistem Gereksinimleri

İşlemci:
1 gigahertz (GHz) veya daha hızlı, 2 veya daha fazla çekirdekli, uyumlu bir 64 bit işlemci ya da Çip Üzerinde Sistem (SoC)
RAM:
4 gigabayt (GB)
Depolama:
64 GB veya daha büyük depolama cihazı
Sistem üretici yazılımı:
UEFI, Güvenli Önyükleme özellikli
TPM:
Güvenilir Platform Modülü (TPM) sürüm 2.0
Grafik kartı:
WDDM 2.0 sürücüsüyle DirectX 12 veya üzeri ile uyumlu
Ekran:
Diyagonal olarak 9 inçten daha büyük olan yüksek çözünürlüklü (720p) ekran, renk kanalı başına 8 bit
İnternet bağlantısı ve Microsoft hesapları:
Windows 11 Home sürümünde, ilk kullanımda cihaz kurulumunu tamamlamak için internet bağlantısı ve bir Microsoft hesabı gerekir.
Windows 11 Home’da bir cihazı S modundan çıkarmak için de internet bağlantısı gerekir.
Tüm Windows 11 sürümlerinde güncelleştirmeleri yapmak ve bazı özellikleri indirip bunlardan yararlanmak için internet bağlantısı gerekir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir