Wikipedia, kripto ile bağış yapmayı yeniden gözden geçirecek. Platform finansmanı risk altında mı?

Wikimedia Vakfı, 10 Ocak ile 12 Nisan arasında kripto para birimi bağışlarını kabul etmeyi bırakıp bırakmayacaklarını soran bir topluluk anketi gerçekleştirdi. Bitcoin gibi işe yaramaz kripto para birimlerinin baskısı, pes etme belirtisi gösterilmediğine dair yorumlar ise oldukça ilgi çekti.

Wikipedia topluluğu kripto bağışlarını kabul etmiyor gibi görünüyor. Wikipedia’nın finansmanını denetleyen Wikimedia Foundation’ın son araştırması, topluluk üyelerinin kripto para birimi bağışlarına karşı olduğunu gösteriyor.

Wikipedia, kripto para bağışlarını kabul etmeyi bırakabilir

Yakın tarihli bir Wikimedia Foundation anketi, kripto para birimi bağışları konusunun kabul edilebilirliğini sordu. Ankete oy veren 326 Wikipedia üyesinden %71’i platformda kripto para birimi bağışlarını yasaklamak istedi. Wikipedia yöneticileri durumu takdir edeceklerini söyledi.

2020 yılının Wikipedia enleri açıklandı

Geçen hafta Mozilla, yüksek güç tüketimini gerekçe göstererek bağışlar için çalışma kanıtı kripto para birimini kabul etmeyeceğini açıkladı. Bu yalnızca düşük enerjili güvenli kripto para birimlerine izin verir. Wikimedia Vakfı’nın da benzer bir adım atabileceğine inanılıyor.

Wikimedia’nın yazılı açıklaması

“Bu sonuçlar, (kripto bağışına karşı olan) genel topluluk desteğini göstermektedir. Bu nedenle Wikimedia topluluğu, Wikimedia Vakfı’nın kripto para birimi bağışlarını kabul etmeyi bırakmasını talep ediyor.”

Wikimedia Vakfı, 2014 yılında bitcoin kabul etmeye başladı ve ilk hafta 140.000 dolar topladı. Wikimedia, 2021’de gelirinin %1’inden azını kripto para bağışlarından (347 bağışçıdan 130.000 dolar) aldığını bildirdi. Ancak Wikimedia Vakfı’ndan Julia Bruns, “kripto paraları hiçbir zaman saklamadıklarını”  belirtti.

Birçok kripto para eleştirmeni, dijital para birimleri ve enerji şebekeleri oluşturmak için kullanılan enerjiye işaret ediyor. Ancak kripto para birimleri Ukrayna’ya Rus işgaline karşı yardım etmeyi bile başardı.

Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakan Yardımcısı Alex Bornyakov,Kripto, kullanım kolaylığı sayesinde gerçek bir cankurtaran olduğunu kanıtladı” dedi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir