1999 yılından beri insan yaşamında yer alan Wi-Fi ne demek? Wi-Fi neyin kısaltması ve ne anlama geliyor? İşte tüm detaylar…

Tüm dünyada ortak bir terim olarak kullanılan Wi-Fi, kablosuz internet bağlantısı olarak biliniyor. Ancak ne anlama geldiği ne zaman bulunduğu ve neden bu şekilde adlandırıldığı bilinmiyor. Üstelik Wi-Fi’nin gerçek anlamı günümüzdeki kullanıldığından da oldukça farklı.

Wi-Fi Ne Demek?

Wi-Fi, 1950’lili yıllarda kullanılmaya başlanan bir terimdir. Wi-Fi, ses ekipmanı üreticileri tarafından kullanılan yüksek bağlantı gibi anlamlara gelen bir kısaltmadır. Kablosuz bağlantıların ortaya çıkması sonrasında ise bu isimden esinlenen yazılımcı ve pazarlamacılar bu terimi kullanmaya başlayarak Wi-Fi’nin tüm dünyaya yayılmasını sağlamıştır. Wi-Fi ismini ilk kullanmaya başlayan şirket Prozac ve bilgisayar şirketi Compaq’ın marka isimlerini de bulan pazarlama firması Interbrand. Şirket başarılı pazarlama ve reklam çalışmaları ile tüm dünyada büyük bir etki yarattığı gibi Wi-Fi kullanımı da başlattı.

'Wi-Fi' Ne Demek, Anlamı Ne?
‘Wi-Fi’ Ne Demek, Anlamı Ne?

Wi-Fi Açılımı Ne?

Wi-Fi kelimesinin tam açılımı Wireless Fidelity’dir. Başlangıçta kablosuz bağlantı için kullanılan teknik terim IEEE 802.11 olarak belirlenmişti. Ancak bu ismin kullanılabilir durumda olmaması Interbrand’ın farklı bir çözüm bulmasını zorunlu kıldı. Bu kapsam dahilinde de Wi-Fi ismine yönelim sağlandı. Şirket bu durum için “İsmin akılda kalıcı olması gerekiyordu. Evinizde, ofisinizde, bir kafede veya toplu taşıma araçlarında kullanabileceğiniz evrensel bir şey… Tüketicilerin konsepti sezgisel olarak anlamalarına yardımcı olan bir şey gerekiyordu.” diyerek yaşanılan sorun sonrasındaki süreci aktardı.

Daha sonrasında aslında teknoloji dünyasının yabancı olmadığı Wi-Fi kavramı, Interbrand tarafından kablosuz bağlantı için kullanılmaya başlandı. İsim, kablolar olmadan bile Wi-Fi’nin gittiğiniz her yerde yüksek kaliteli, kayıpsız bir bağlantı sağladığını yansıtıyor. Lansmanından bu yana, Wi-Fi küresel olarak her yerde kablosuz erişilebilirlik ile eş anlamlı hale geldi. Dünyanın dört bir yanındaki dillere sorunsuz bir şekilde girildi. Yabancı bir terim olmasına karşın evrensel bir tanım olarak kullanılmaya başlanan Wi-Fi, günümüzde kablosuz bağlantı teknolojisi olarak geliştirilmeye devam ediliyor.

Wi-Fi Ne İşe Yarıyor?

Wi-Fi, 2,4 GHz veya 5 GHz bağlantı desteği ile günümüzde bu teknolojileri destekleyen cihazların internet ve cihaz bağlantısı kurmasını destekliyor. Böylece cihazların internet erişimi, aynı ağ üzerinden birbirine bağlanması gibi pek çok işlevi teknoloji dünyasında pratik bir kullanım elde edilmesini sağlıyor. Teknik açıdan Wi-Fi günümüzde, IEEE 802.11 standardı, kablosuz yönlendiriciler ve kablosuz erişim noktaları dahil olmak üzere mevcut Wi-Fi özellikli kablosuz cihazlarla iletişimi sağlayan protokolleri tanımlar.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir