Ev ya da iş yerlerinizdeki Wi-Fi ağlarınızda sızıntılar yaşanabilir. Peki, başka birisinin ağınıza girip girmediğini nasıl öğrenebilirsiniz? İşte o adımlar…

Yavaş internet bağlantısı, internetteki sorunlar ağa giren davetsiz misafirler nedeniyle yaşanabilir. Eğer böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız ya da sadece durumu kontrol etmek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli. Böylece Wi-Fi güvenliğini kontrol edebilir ve olası misafirleri de ağınız dışına alabilirsiniz.

Wi-Fi Ağında Birisinin Olup Olmadığı Nasıl Kontrol Edilir?

Evinizde eğer bir yönlendirici kullanıyorsanız evinizdeki tüm ağa bağlı cihazları ve modemi kapatarak router üzerinden kontrol sağlayın. Eğer router üzerinde ışıklar yanıp sönmeye devam ediyorsa bu birisinin ağınızda olduğunun en güçlü işaretidir. Ancak kesin tespitler için arayüze girerek kontrol sağlanmalıdır.

Uygulama Kullanın

Kontrol sağlamanın en kolay yollarından birisi uygulama ile otomatik aramalar yapmaktır. Ağa bağlı cihazları tarayarak kontrol imkanı sağlayan uygulamalar kullanımın da kolay olması ile önerilmektedir. Bunun için tercih edebileceğiniz uygulamalar şöyle;

  • Wi-Fi Thief Detector
  • Paessler PRTG Network Monitor
  • Wireless Network Watcher
  • Fing

Günlükleri Kontrol Edin

Modem arayüzüne girerek günlükleri kontrol etmek de davetsiz misafirleri fark etmenizi sağlar. Bunun için adres çubuğuna 192.168.1.1 veya 192.168.2.1 yazarak modem giriş bilgileri ile giriş yapmalısınız. Ardından modem marka ve modeline göre farklılık gösterse de bilgisayara bağlı cihazları gösteren bir sayfa bulunmaktadır. Kablosuz durumu ya da DHCP istemcisi gibi alanlardan bu sayfaya ulaşabilirsiniz. Bu alanda bağlı olan tüm cihazlar ve bu cihazların MAC adresleri görülebilir. Evinizde ağa bağlanan cihazların MAC adreslerini öğrenerek cihazınızda yabancı bir cihaz olup olmadığını bu yöntemle kolayca görebilirsiniz. MAC adresinin hangi cihaza ait olduğunu bilmiyorsanız macvendors.com gibi adresler üzerinden kontrol sağlayabilirsiniz. Ağa bağlı akıllı ev cihazlarının da bu listede görüleceğini unutmayın.

Wi-Fi Ağınız Birinin Sızıp Sızmadığını Nasıl Anlarsınız?
Wi-Fi Ağınız Birinin Sızıp Sızmadığını Nasıl Anlarsınız?

Davetsiz Misafir Fark Edilirse Ne Yapılmalı?

İnternet kullanan herkesin ilk günden itibaren güvenliğe dikkat etmesi gerekir. Tahmin edilmesi zor şifreler kullanmak, kişilerin tanınmasını sağlayabilecek Wi-Fi ağ isimlerini kullanmamak, şifreleri belirli aralıklarla değiştirmek en basit yöntemlerden birisidir. Şifre değişikliği en etkin yollardan birisidir. Ancak davetsiz misafirlerin MAC adresleri açık bir şekilde görüleceği için modeminizin marka ve modeline göre engelleme işlemlerinin nasıl yapılacağını öğrenerek bu MAC adresini yasaklılar listesine ekleyebilirsiniz. Böylece şifreniz yeniden ele geçirilse dahi engelleme kaldırılmadan internet kullanılamaz.

Eğer bu duruma kesin bir çözüm bulmak istiyorsanız evinizde ağa bağlanan tüm cihazların MAC bilgilerini alın ve sadece bu cihazların internet erişimine modem ayarlarından izin verin.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir