Kablolu ağlar, kablosuz ağlara göre daha güvenlidir. Wİ-Fİ bağlantınızı şifre ile koruduğunuz gibi aynı zamanda gizleyerek de koruyabilirsiniz. Wİ-Fİ bağlantınızı gizleme konusunda merak ettiklerini öğrenmek için yazımızdan faydalanabilirsiniz. Yazımızı IEEE 802.11 seçeneklerine göre yapılmıştır. Şöyle ki her kablosuz ağın, ağa bağlanmasını sağlamak amacıyla cihazlar tarafından kullanılan bir tanımlayıcısı vardır ve buna da Service Set Identifier – Servis Seti Tanımlayıcısı (SSID) denir. Wİ-Fİ ağını tercihleriniz doğrultusunda koruma altında tutmak isterseniz Wİ-Fİ ağını gizleyerek bu seçimleri yapabilirsiniz. 

Wi-Fi Ağını Gizleme İşlemleri

Wİ-F, ağını gizleme işlemlerine başlamak için ilk olarak yönlendiricinizin yönetici paneline giriş yapın ve işlemlerinize başlayın. Burada benim modemim, tarayıcı üzerinden 192.168.1.1’e giriliyor, bazı modemlerde 192.168.0.1 olabilir. Şöyle ki her modem arayüzü aynı sistem üzerine kurulmamış olabilir fakat başlıklar birbirine benzer şekilde olacaktır. Ağ ayarlar sistemlerini, Kablosuz bölümünde veya Kablosuz Ayarları, Kablosuz Seçenekleri, Kablosuz – Temel Ayarlar ve buna benzer gibi seçenekler olabilir.

SSID sistemini etkinleştir adlı seçeneği bulun ve işareti kaldırın. Yönlendirici olarak nitelendirilen modeminize bağlı olarak, Görünürlük Durumu, Gizli Kablosuz Etkinleştir, yalnızca SSID Yayını veya SSID  gizle olarak da adlandırılabilir. Modem kullanımınızı kendi tercihlerinize göre özelleştirmek için ve güvenlik düzeylerini zenginleştirmek için bazı işlemler yaparak bunu tamamlayabilirsiniz. 

Bazı durumlarda Wİ-Fİ ağını gizlemek pek de etkili bir yöntem olmayacaktır. Burada yapacağınız işlem en iyi şekilde, teknolojik ögelerden faydalanmayan kişilerin ağınızı görmesinin önüne geçecektir. Ağınıza erişim sağlamak isteyen kullanıcılar bunu yapmak için farklı yöntemler doğrultusunda da hareket edebilirler. 

Hızlı Yönlendirici Güvenlik Önlemleri 

Ağ bağlantınızı güvenli bir sisteme almak için hızlı yönlendirici güvenlik ipuçlarını değerlendirmeniz gerekiyor. Burada ilk olarak yapmanız gereken varsayılan yönetici kimlik bilgilerini değiştirmek olacak. İnternet tarayıcınız üzerinden hızlı bir arama , hemen hemen tüm yönlendirici marka ve model kombinasyonları için varsayılan yönetici kullanıcı adlarını ve şifreleri size söyleyecektir. Bu işlemler herhangi bir modemde yapmanız gereken ilk işlemlerden biri olmalıdır. Modeminizi güvenli bir sistem üzerinden kullanmak istediğiniz gerekli önlemleri almalı ve bu doğrultuda hareket etmelisiniz. 

WPA2 ve AES sistemlerini kullanarak şifreleme işlemlerini yapabilirsiniz. Burada unutmamanız gereken bir durum var ki o da, modemler her zaman sinyalleri her yönde yayınlar, fakat bu sinyalleri ise şifreleyerek algılanamaz hale getirebilirsiniz. Bu işlemler bilgisayarınız için yapılan herhangi bri sinyali yalnızca bilgisayarınız tarafından okunabilir hale getirmektedir. Burada yapmanız gereken işlemlerden biri de WPS  ve IPnP özelliklerini devre dışı bırakarak kullanımınızı daha da güvenli bir hale getirmek olacaktır. Bu gibi faktörler, özellikle de güvenlik özelliklerini güvenlik duvarları gibi aşma yeteneğine sahip olan bir çok büyük güvenlik açığına sahip kolaylık sağlayan özelliklerden biridir. Ağ bağlantınızı korunaklı hale getirmek için hem yönetici şifresi hem de Wİ-Fİ bağlantı şifresi için güçlü olduğunu düşündüğünüz bir şifre belirlemeniz gerekiyor. Kendi güvenlik sistemlerinizi inşa etmek adına çeşitli yöntemleri deneyerek işlemlerinize devam edebilirsiniz. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir