Hindistan’daki kullanıcıların WhatsApp ile para transferi yapmasını teşvik etmek adına ‘geri ödeme’ özelliğini aktif hale getirdi. 

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’ün yeni şirketi Meta çatısı altında aktif olarak gören alan WhatsApp, Kasım 2020 yılında Hindistan’da Payments desteğini kullanıcıların beğenisine sundu. Türkçe’ye ‘Ödemeler’ şeklinde çevrilen bu özellik ile beraber kullanıcılar birbirine WhatsApp uygulamasının mobil uygulamasını üzerinden para gönderip alabilirler. Hindistan’daki Google Pay, PhonePe, Paytm gibi dijital ödeme hizmetlerine rakip olması hedeflenen WhatsApp Payments beklenen rağbeti göremedi. Birbiri ile para alışverişi yapacak olan bu kullanıcıları WhatsApp’a yönlendirmeyi kafasına koyan Meta (eski adıyla Facebook) çareyi Cashback özelliğinde aramaya başladı.

WhatsApp, işlem başı para iadesi olacak

Sık sık kullanılan, Payments özelliğinin kullanımını teşvik etmek için WhatsApp uygulamasından para gönderen kullanıcılara geri ödeme yapılacak. Yapılan her işlem için 51 Hindistan Rupisi (6,49 TL) parayı gönderen kişinin de hesabına iade edilecek. WhatsApp Payments kullanarak 5 kere para gönderen bir kullanıcı, toplam olarak 255 Hindistan Rupisi (yaklaşık 32 TL) kadar ödeme aldı. 20 Ekim günü gerçekleştiği anlaşılan ödeme ve iade işleminin kanıtı niteliğinde olan ekran görüntüsü WABetaInfo tarafından çevrim içi ortamdan aktarıldı.

7 16

WhatsApp’ın Payments (Ödemeler) özelliği şu an için Brezilya ve Hindistan’da aktif olarak kullanılıyor. 2018 yılında duyurulmasına rağmen hala kullanım miktarı çok da artış göstermedi. Şirket bu hizmeti Brezilya’da aktif hale getirirken ülkenin Merkez Bankası’nın engeli ile karşı karşıya kalmıştır. Brezilya Merkez Bankası, Visa ve Mastercard’a uyarıda bulunarak WhatsApp Payments’i askıya alınması gerektiğini dile getirmişti. Bunun sonucunda ise WhatsApp uygulamasının para transferi özelliği ülke içerisinde geçici olarak duyuruldu. Fakat bundan kısa bir süre sonra ise şirket Merkez Bankası ile arasındaki krizi çözdü. Nisan 2021’de Payments, Brezilya’da resmi olarak aktif hale geldi. Türkiye ile beraber dünyanın diğer kalan bölgelerinde ne zaman kullanıma sunulacağı ise belirsizliğini koruyor. 

Meta’nın logosu WhatsApp’da görüldü

4

WhatsApp yeniden açıldığında görülen ‘from WhatsApp’ ibaresi artık kaldırılıyor. Bunun şu ana kadar uygulamada bulunuyor olmasının sebebi, WhatsApp’ın Facebook bünyesinde yer alıyor olmasıdır. Fakat şirket yeniden markalaşıp tüm platformları Meta altında toplanması ise beraber elbette WhatsApp’ın yasal sahibi de değişmiş oldu.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir