Sosyal medya denildiğinde akla ilk gelen isimlerden biri olan YouTube, içerik üreticileri için çok önemli olan bir konu üzerinde çalışıyor. 

strongyapay zeka ile skyrim oyunu seslendirildistrong

Amerikalı sosyal medya platformu YouTube, dünyanın en çok kullanılan platformlarından biri. Bu durumu koruyabilmek için teknolojik yeniliklerin gerisinde kalmak istemeyen YouTube, son olarak TikTok’un en popüler özelliklerinden biri olan kısa videoları kendisine Shorts adı altında entegre etmişti. Ancak sosyal medya platformunun planları bununla sınırlı değil.

Eğer daha önce YouTube’a içerik yüklediyseniz bu konuda karşınıza çıkabilecek en büyük sıkıntılardan birinin ses olduğunu da görmüşsünüzdür. Her ne kadar YouTube arka fonda kullanılabilecek sesler için ücretsiz bir çalma listesi desteği sunsa da genelde içerik üreticileri çok daha farklı ve videolarına uygun sesler talep edebilmektedir. 

YouTube, telif hakkı sorunu üzerinde çalışmalara başladı

Telif hakkı ile karşılaştığımızda videolar siliniyor. Çünkü daha önce YouTube’ta başkası tarafından teliflenmiş ses, başka bir videoda kullanılamıyor. 

Bu kısır döngüyü kırmak ve her iki tarafı da memnun etmek isteyen Google, çareyi gelir paylaşımında buldu. Amerika Birleşik Devletleri’nde devreye giren Youtube Creator Music uygulaması sayesinde, telif hakkı sahipleri istedikleri müzikleri kullanıma sunulabilecekler. İçerik üreticileri videolarında kullandıkları bu müzikler karşılığında, telif hakkı ödemesini peşin yapacak ya da o sesin kullanıldığı videonun gelirlerini paylaşacak. Bu sayede her iki tarafın da memnun olması amaçlanırken, aldığı komisyonlarla YouTube’un da yüzü gülecek. Uygulama önce Amerika’da kullanıma sunuldu ancak kısa bir süre içinde tüm dünya ülkelerine açılması bekleniyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

One reply on “<strong>YouTube, içerik üreticilerinin telif hakkı sorununu çözmeye hazırlanıyor</strong>”

  • Apk
    9 Mayıs 2023 at 21:44

    bu soruna bir el atmaları gerekiyordu. geç kalındı.