WhatsApp gruplarında yer alan kişileri izinsiz bir şekilde ekleyenler ciddi bir şekilde para cezası ile karşı karşıya kalabilir. 

Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması olarak adından söz ettiren WhatsApp, yeni özellikler ile hızla gelişmeye devam ediyor. Kısa bir süre önce Telegram’ın beğenilen özelliği kaybolan mesajları kullanıcıların beğenisine sunan bu platform, yaptığı yenilikler ile daha çok kullanıcı tarafından tercih ediliyor. Özellikle de toplu mesajlaşmalar için son derece kullanışlı olan bu platform, gruplar özelliği ile beraber pek çok kişinin eş zamanlı olarak sohbet içerisinde yer amasını sağlar. Fakat bu durum karşısında çeşitli sorunlar da meydana geliyor. Maalesef ki ülkemizde ve dünyada bu tarz sorunların önüne geçecek bir yasa yoktu. Ancak konuyla ilgili yeni çalışmalar yapıldı. 

Ortak WhatsApp gruplarındaki kişileri, izni olmadan ekleyenlere ceza verilecek

2

Bu konu ile ilgili olarak yasal bir düzenleme yapan İspanya, yeni sosyal medya yasasını yürürlüğe soktu. Buna WhatsApp grubunda yer alan bir kişiyi izni olmadan ekleyenler için ceza gelebilir. Mağdur olan kişilerin yasak olarak haklarını araması halinde suç işleyen kişiye 4.000 Euro para cezası kesiliyor. Cezanın sebebi ise kısa süre içerisinde açılan bir davadır. İspanya’da yaşamını sürdüren bir kadın, geçtiğimiz aylar içerisinde mahkemeye başvurarak şikayette bulundu. İddiaya göre gittiği spor salonunun WhatsApp grubunda yer alan kadının telefon numarası ve diğer özel bilgileri grubun diğer üyeleri tarafından alındı ve üçüncü kişilere aktarıldı. Yaşanan olayların ardından ülkemizde ve dünya genelinde tartışmalar da yeniden alevlendi. Şu an için bir sosyal medya yasası üzerinde çalışmalar yapan TBMM’nin benzer bir maddeyi tasanın içine ilave edip etmeyeceği ile merak edilen konulardandır.

3

Özellikle de Cumhurbaşkanı tarafında yapılan açıklamalarının ardından, kullanıcıları korumayı sağlayacak olan düzenlemeler için beklentiler de oldukça yüksektir. Söz konusu bu etkinliğe video gönderen Erdoğan, “Günümüzde sosyal medyanın da yaygınlaşmasıyla birlikte tüm insanlıkla beraber biz de sık sık dezenformasyon kampanyalarına maruz kalıyoruz. Yalan ve çarpıtılmış haberler sebebiyle dünyada milyonlarca savunmasız insanın hayatı kararmakta, ciddi travmalar ve dramlar yaşanmaktadır. Hiçbir denetimin veya otokontrolün olmadığı sosyal medya mecraları, bugün hem demokrasiyi hem toplumsal barışı hem de devletlerin milli güvenliğini tehdit eder konuma gelmiştir. Dijital faşizmin yıkıcı etkisinden ne kadar gelişmiş olursa olsun hiçbir ülke ve toplum azade değildir. Türk dünyası, dijital faşizmin yanı sıra uluslararası basının çifte standardından da müzdariptir.” ifadelerini kullandı. Konu ile ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bunlarla kısıtlıdır, yakın zamanda yeni bilgiler elde edilebilir. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir