İnternete bağlanabilmek ve diğer cihazlarla iletişim kurabilmek için çok fazla teknolojiye ihtiyacımız var. Bunlardan biri yerel ağdır. Peki, wan nedir ve ne için kullanılır? İşte detaylar.

Asus’un yeni routerı ROG Rapture GT-AX11000 Pro tanıtıldı

Bu ağ sistemleri sayesinde internete erişmemiz, etrafımızdaki veya içimizdeki cihazlara erişmemiz mümkündür.

WAN nedir?

“Geniş Alan Ağı” olarak adlandırılan ağ , birçok cihazın birbirine bağlanmasını ve iletişim kurmasını sağlayan fiziksel bir ağ türüdür. Temel olarak WAN, farklı konumlardaki yerel alan ağlarının (LAN’lar) birbirine bağlanmasıyla oluşturulan büyük bir ağdır.

Günümüzün internet teknolojisi bu müessesenin güzel bir örneğidir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi geniş alan ağı, dünyanın birçok yerinden ve herhangi bir yerinden cihazları birbirine bağlayabilen bir ağ teknolojisidir. WAN, var olan en büyük ve en yaygın bilgisayar ağı türüdür. ABD Hava Kuvvetleri, 1950’lerin sonlarında Yarı Otomatik Yer Ortamı (SAGE) radar sistemi alanlarını birbirine bağlamak için bilinen ilk WAN’ı geliştirdi. Geniş bir özel iletişim hatları, telefonlar ve modemler ağı siteyi birbirine bağlar. IP tabanlı internetin kuruluşu, dağıtılmış kontrole sahip ilk paket WAN ve TCP/IP protokol paketini uygulayan ilk ağ olan Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajansı Ağı (ARPANET) ile başladı.

ARPANET başlangıçta California Üniversitesi, Los Angeles (UCLA), Stanford Araştırma Enstitüsü (şimdi SRI International), California Üniversitesi, Santa Barbara (UCSB) ve Utah Üniversitesi ile bağlantılıydı. Bu, bir WAN ağının ilk örneğidir.

Bugün evlerimizde kullandığımız internet hizmeti de bir WAN örneğidir. İnternet servis sağlayıcıları, WAN ağlarını diğer ağlara bağlayarak İnternet erişimi sağlar. Birden fazla LAN ağı tarafından oluşturulan bir WAN, birbirine bağlı bir sistemdir. Önceki örnekte olduğu gibi, ISP’ler müşterilerine kendi WAN ağları üzerinden İnternet hizmetleri sağlar. Bunu müşteri için oluşturulan WAN kullanıcı adı ve şifresi ile yaparlar. Modemler ve yönlendiriciler ile ilgili yazımızdan da hatırlayacağınız gibi, İnternet’e erişmek için bir WAN bağlantısına ihtiyacınız var. ISP’nizin WAN ağına bağlı olsanız bile, ağa erişmek için bu bilgileri modem/yönlendirici üzerinden girmeniz gerekir. Aksi takdirde internete giremezsiniz.

Gördüğünüz gibi, WAN ağı kısıtlı ağ için ödeme yapıyor. Kısıtlamalar derken kaynakları kastediyoruz. Günümüzde altyapı teknolojisinin gelişimi, bölgeye veya seçilen İnternet servis sağlayıcısına bağlı olarak etkin bir şekilde çalışamamaktadır. Ayrıca internet hizmetini kullandığınız alan ve evinizdeki kablonun kalitesi de WAN hizmetinizin hızını doğrudan etkiler. Ancak yerel ağ anahtarlamalı LAN’da ne kadar hızlı kullanırsanız (Ethernet kartı, Wi-Fi kartı ve modem gibi) hızı ücretsiz kullanabilirsiniz.

WAN

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir