Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarda oyun oynamayı sevenler için grafik işlemcisini yoran oyun yada programlar bulunuyor. Bu program ve oyunlar VRAm değerlerini en yüksek seviyede kullanmak istiyor. Sizlere bu içeriğimizde video RAM nedir ve nasıl yükseltilir gibi soruların cevabını vermeye çalışacağız. Standart bir Windows 10 kullanıcısı iseniz bilgisayarınızda yer alan video RAM yani VRAM değerini bilmiyor olabilirsiniz. Ancak kullanıcıların karşısına oyun oynayacakları zaman yada grafik birimini yoracak bir program kullanacakları zaman grafik belleği yetersiz hataları çıkabiliyor. Böyle bir noktada ise VRAM değerini yükseltmek gerekebiliyor.

Peki VRAM nasıl yükseltilir? Yeni bir VRAM satın almanın bedeli nedir ve VRAM değerini en yüksek oranda kullanıma sağlanabilecek ayarlar nasıl yapılır bu içeriğimizde bu sorulara bakacağız.

VRAM nedir?

11 1601114866

Video Random Access Memory, video RAM yani VRAM olarak adlandırılan bu birim bilgisayarınızdaki sistem RAM’i ekran kartı ve GPU ile birlikte çalışıp, kullanıcıya yüksek bir grafik gücü sunar. Ekranda görüntüsü olacak bir görüntü önce işlemci tarafından okunur ve daha sonra VRAM üzerine yazılır. Son olarak ise RAMDAC tarafından ekrana gönderilir. Bu süreç oldukça hızlı gerçekleşir ve kullanıcı bu durumu farketmez bile diyebiliriz. Sistem RAM’lerinden farklı olarak VRAM, çift bağlantılı yongalara sahiptir. Bu noktada ekranda bir görüntü gösterilirken, sıradaki görüntünün VRAM üzerine yazılıyor olması gerek. Grafik gücü buna bakar ve piyada birkaç farklı video RAM türü bulunur.

VRAM ne işe yarar?

22 1601114879

Video RAM, işlemi ile GPU arasında bulunan bir yongadır. İşlemci tarafından okunan ham görüntü video RAM üzerine yazılır ve işlenerek ekrana yansır. Monitörünüzün görüntü kalitesi ne kadar yüksek ise o kadar fazla bir VRAM değerine ihtiyacınız olmaktadır. Son dönemde pazarda popüler olan 4K oyunları güçlü bir video RAM olmadan görüntülemek oldukça zordur.

Yüksek kaliteli görüntüleri işleyebileceğiniz bir programın da güçlü bir VRAM olmadan verimli bir şekilde çalışması mümkün olmayacaktır. Yüksek veya ultra bir görüntü kalitesi için güçlü bir VRAM mutlaka gerekmektedir.

Ne kadar VRAM’e ihtiyaç vardır?

Baktığımız zaman en yaygın olan VRAM’ler 2 GB değerdedir. Bu değerlere sahip VRAM’ler çok daha uygun fiyatlıdır. Standart kullanım için uygundur. Ancak yüksek kalitede video düzenleme yada üç boyutlu çalışmalar için bu seviye yeterli olmayacaktır. 6 GB değere sahip VRAM ise orta seviye oyunlar ve temel video düzenleme işlemleri için son derece uygundur. 1080p görüntü kalitesini görüntülerken hiç sorun yaşamazsınız. Ancak 4K’da ise bu seviyenin yetersiz olacağını belirtelim. 4K gibi yüksek bir görüntü kalitesine erişmek için en az 8 GB ve üzeri değere sahip VRAM’ler tercih edilmelidir.

VRAM nasıl öğrenilir?

  • Adım #1: Windows + I tuş kombinasyonu ile Ayarlar ekranını açın.
  • Adım #2: Sistem bölümünü açın.
  • Adım #3: Monitör sayfasını açın.
  • Adım #4: En altta göreceğiniz Gelişmiş Görüntü Ayarları butonuna tıklayın.
  • Adım #5: Ekranınızı seçin ve Görüntü Bağdaştırıcı Özellikleri’ni açın.
  • Adım #6: Ayrılmış Video Belleği satırını bulun.
  • Adım #7: Ayrılmış Video Belleği satırı VRAM değerinizi gösterir.

Yapacağınız bu adımlar ile kolay bir şekilde bilgisayarınızın VRAM değerini öğrenebilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir