VPN sunmuş olduğu tüm gizlilik ve güvenlik özellikleri ile kişilere yapamayacağı ve erişemeyeceği sayfalara erişmesine imkan tanır. Aynı zamanda arka planda iz bırakmamak isteyenler için de VPN uygulamaları güvenli bir şekilde internet siteleri üzerinden işlem yapılmasını sağlar. VPN kullanımı sürekli önerilen bir işlem olmadığı gibi stabil bir bağlantı, yüksek bağlantı hızları gerektiğinde daha tercih edilebilir bir standart bağlantılar seçilmelidir.

Ne zaman VPN kullanılmalı?

VPN kullanımı isteğe bağlı bir seçim olsa da özellikle trafiğinizin nereden geldiğini göstermek istemediğimiz durumlarda VPN size bu gizliliği sunar. VPN kullanımı sırasında yerel ağ sağlayıcılarından ve internet servis sağlayıcılarında sizi gizleyen şifreli bir tünel oluşturulur. Oluşturulan bu tünel tamamen korumalı bir yapı olduğundan dolayı ihtiyaç duyulan gizliliğin elde edilmesini sağlar. Ancak online dünyanın tüm tehlikelerinden korunması gibi bir durum söz konusu değildir.

VPN kullanmanız gereken 4 şey

Sansürü aşma 

Devletler pek çok internet sitesini sansür uyguladığı gibi illegal internet siteleri dahil pek çok tehlikeli site erişiminde de sansür uygulanmaktadır. Kullanıcıların VPN kullanmak istemesinin en temel nedenlerinden bir tanesi getirilen bu engellerin aşılmak istenmesidir. Ancak zaman zaman daha ağır bir engelleme getirilebilir. Öyle ki Çin’de Facebook yasaklandığında Facebook’un ip adresine erişmeye çalışan tüm Çinli sunucular da engellendi. Bu nedenle de engeli aşmak isteyen kullanıcıların Çin dışında engellenmemiş bir IP’ye bağlanması ve bu IP üzerinden Facebook’a giriş yapabilmesi mümkün olmuştu. Bu çok ender bir örnek olsa da VPN kullanımının en yaygın durumu sansürün aşılmasıdır. 

İz bırakmamak 

İnternet sitelerine giriş yapıldığında IP adresi gibi pek çok önemli veri kaydedilmektedir. Hükümetlerden ya da şirketlerden gelen izleme taleplerinin arka planda bırakılmaması adına VPN kullanılabilmektedir. VPN kullanımı bu tür durumlara karşı bir engel teşkil etse de kullanıcıların kullanım sırasında bazı detaylara dikkat etmesi gerekir. VPN ile gizlilik sağlandıktan sonra Facebook ya da Google gibi sitelerde oturum açılması kullanıcıların takip edilmesine neden olabilir. 

Torrent

Torrent kullanan ya da bu ağlar üzerinden işlem yapan kullanıcılar VPN kullanımı ile gizlilik sağlamaktadır. Bu nedenle de VPN kullanımında en yaygın sebeplerden bir tanesi de torrent kullanımıdır. Kuzey Afrika ve Avrupa ülkesinde bu tip içeriklerin kullanılması yasal pek çok soruna yol açabilir ve torrent kullanımı öncesinde VPN ile gizlilik sağlanması bu tip risklerin ortadan kalkmasına sağlamaktadır. 

Yayın akışları

Netflix ve Amazon gibi yayın akışı platformlarında, bulunulan bölgeye özel içerikler sunulur. Bu sırada bazı kısıtlamalar getirilebilir. Kullanıcıların farklı ülkeler üzerinden bağlantı sağlaması ise farklı seçeneklere erişim sağlar. VPN ile oturum açıldıktan sonra Netflix’in İngiltere’deki kullanıcılar için sunmuş olduğu içeriklere ulaşılması mümkün olmaktadır. Böylece Netflix gibi yayın akışlarındaki tüm kilitleri kaldırarak ve tüm içeriğe sınırsız bir şekilde erişebilirsiniz. 

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir