Blockchain teknolojisi kullanılarak doğrulanan ve saklanan sanat eserleri ve spor ticaret kartları gibi benzersiz dijital varlıklar olan mantarsız jetonlar 2021’de popülerlik kaybetti.

İnsanlar NFT’leri milyonlarca dolara yaratır, toplar ve takas eder, bazıları gelecekte kar etme umuduyla. Ancak uzmanlar hala NFT’lerin iyi bir yatırım olduğu konusunda şüpheci. NFT’lerdeki artış hala oldukça yeni, ancak büyük miktarda para koleksiyoncular arasında el değiştirdi. Örneğin, 2017’den bu yana, NFT koleksiyonları 6,2 milyar doların üzerinde satış elde ederken, dijital sanat 1,9 milyar doların üzerinde satış elde etti, NonFungible’a göre, NFT’lerin tarihsel satış verilerini takip ediyor.

Monash Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri profesörü “Sanat eserleri ve koleksiyonlar gibi şeylerin NFT’lerin ne olduğuna doğal olarak uydukları için NFT’lerin büyük emtiası haline geldiğini düşünüyorum. Dijital kopyalanabilir olmak, bu ekstra Orijinallik Sertifikasına sahip olmak, bu özel şeyin sahipliğini göstermek için gerçekten önemlidir.” dedi.

Araştırmacılar, çok büyük, çok hızlı büyüyen pazara girmek için kötü bir zaman olabileceğinden endişe ediyor. NFT işlem hacmi, örneğin insanların NFT’leri ve diğer merkezi olmayan varlıkları izlemelerine yardımcı olan DappRadar şirketi tarafından yapılan bir analize göre, üçüncü çeyrekte yıllık bazda % 38,000 büyüyerek 10,7 milyar dolara ulaştı.

Rabobank’ın Asya-Pasifik finansal piyasalar araştırma başkanı Michael Every, “Bu, baloncukların paradigmasında zirve olan apotheosis olabilir. Özellikle genç insanları harekete geçiren dinamiği tam olarak anlaysam bile bu beni çok endişelendiriyor.” dedi.

Uzmanlar, bir NFT satın almayı öneriyor, çünkü ona sahip olmak istiyorsunuz, yutturmacaya girmek istediğiniz için değil. Vincent’ın kurucularından Evan Cohen, “Satın almayın çünkü bu bir NFT. Satın alın çünkü sanatı seviyorsunuz veya satın alıyorsunuz çünkü koleksiyonların havalı olduğunu veya topluluğun havalı olduğunu düşünüyorsunuz. Buna güç veren temel teknolojiye değil, varlığa katılmak istiyorsunuz.” dedi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir