Ulaştırma Takip ve Denetim Sistemi, şehirler arası otobüslerde yeni dönemi  başlatıyor. Yapılan açıklamaya göre, araçlara takip cihazları konulması zorunlu hale getirecek.

Şehirler arası otobüslerde yeni dönem  başlıyor. Yapılan açıklamaya göre, araçlara takip cihazları konulması zorunlu hale getirecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemede otobüsler denetim altında tutulması planlanıyor. Takip cihazları sayesinde şoförün yol seyrindeki tutum ve hareketleri incelenecek. 

Şoför, yolcu indirme ve bindirme de nasıl hareket ettiği, dinlenip dinlenmediği ve en önemlisi aracın hızı ölçümlenmesi planlanıyor.

Sistemin amacı, yolcuların can güvenliğini üst düzeyde güvence altına almayı hedefliyor. Uygulamaya konan sistemle şoförün ne kadar dinlendiği, yolcu indirme ve bindirme denetleniyor hale gelecek.

Şehirler arası otobüslerde yeni dönem  başlıyor. Yapılan açıklamaya göre, araçlara takip cihazları konulması zorunlu hale getirecek.

Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi İstanbul’da Uygulanmaya Başladı

1 Ocak ile yürürlüğe giren uygulama, otobüs kazalarını minimum seviyede tutmayı sağlayacak. Sistemin adı U-ETDS ( Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi) olarak adlandırıldı. Aynı zamanda uygulamada araç içi kamera kullanımı zorunlu hale geliyor. Kamera sistemiyle, emniyet kemerlerin takılı olup olmadığı, şoförün yorgun olup olmadığı, şoförün telefon kullanıp kullanmadığı görülebilecek.

Sistem, otobüs konumlarını 2 dakika arayla güncel tutacak. Pilot şehir olarak İstanbul ilk denetim şehri olacak. İstanbul’da şu ana kadar %40’ında U-ETDS sistemi kullanılıyor. 2024’ün Mayıs ayına kadar %80 araçta kullanılması planlanıyor.

TÜİK 2022 raporlarına göre kazaya neden olan kusurların içinde sürücü kusurları %86,8’lik payda ile ilk sırada yer alıyor. Taşıt kusuru ise %2,1’i oluşturmakta. Yapılan yeni çalışmalar ile kazaların ve ölümlerin önüne geçilmesi planlanıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir