Uber’e Cuma akşamından itibaren Belçika’nın başkenti Brüksel’de ana araç çağırma hizmetini sunmayı durdurması emredildi.

Brüksel Temyiz Mahkemesi Çarşamba günü, taksi hizmetleri sunan özel kişilere yönelik 2015 yasağının profesyonel sürücüler için de geçerli olduğuna karar verdi. Uber, Çarşamba günü Twitter’da “Bu Cuma’dan itibaren AB başkentinde Uber yolculuğuna çıkamayacaksınız” diye yazdı.

Yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi; “Brüksel uygulamamızı kapatmaya yönelik bugünkü mahkeme kararından dolayı hayal kırıklığına uğradık.” Uber, kararın Avrupa Komisyonu’nun dijital ve yeşil hedeflerine aykırı olduğunu söyledi. Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nin yürütme koludur. Uber, Avrupa genelinde sürücüleri nasıl istihdam ettiği ve taksi düzenlemelerine nasıl uyduğu konusunda yasal mücadeleler veriyor.

Uber Türkiye’ye geri mi dönüyor?

Sürücülerin serbest meslek sahibi olmanın esnekliğini sevdiklerini söylüyor ancak bazı sürücüler uygulama aracılığıyla yeterli para kazanmakta zorlandıklarını ve aynı zamanda hastalık maaşı ve yıllık izin gibi çalışanlara sağlanan faydaları da kaçırdıklarını söylüyor. Uber, insanları şehirde Uber kullanan 2.000 profesyonel sürücüyü kurtarmak için bir dilekçe imzalamaya çağırıyor. Y

emek dağıtım uygulaması Delivery Hero’nun kurucu ortağı ve CEO’su Niklas Oestberg de kararı eleştirdi. Twitter’da “Avrupa’nın teknoloji karşıtı tutumları yalnızca kendi teknolojik ilerlememize zarar veriyor” dedi.

Öfkeli sürücüler Perşembe günü protesto amacıyla Avrupa kurumlarından Brüksel’in merkezine giden ana caddeyi trafiğe kapattı ve Brüksel hareketlilik otoritesi sürücülere şehirde seyahat etmemelerini tavsiye etti. Brüksel hükümeti Perşembe günü bölgenin taksi ve özel otomobil endüstrisinde reform yapma önerisini kabul etti.

Yetkililer, henüz resmi olarak açıklanmamasına rağmen, Uber için “aktif olarak geçici bir çözüm arayacaklarını” söyledi. Brüksel bakanı Rudi Vervoort Twitter’da, anlaşmanın “müşterilerin ve kullanıcıların yeni alışkanlıklarına uyarlanmış kaliteli bir hizmeti garanti etmesi gerektiğini” yazdı.

Bloomberg’e göre mahkeme ayrıca Uber’e 300.000 Euro (336.000 $) para cezası verdi. Brüksel’deki bir taksi firması olan Taxis Verts’in şikayetini desteklediği için, şirketin iki biriminin her birine 150.000 avro ödemesini söylediği bildirildi. Londra, Uber’in Avrupa’daki en büyük pazarı olsa da Brüksel, düzenli olarak şehre seyahat eden birçok iş delegesi ve politikacının bulunduğu büyük bir şehirdir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir