Twitter’ın kurucu ortağı ve CEO’su Jack Dorsey tarafından desteklenen Twitter rakibi Bluesky App Store’da yerini aldı. Uygulama hala beta sürümünde ve şu anda sadece davet ile test kullanıcısı erişim kazanabiliyor.

Twitter rakibi bluesky app store'da

Erişim için davet gerekse de uygulamanın App Store gelmesi halka açılmasının az kaldı sinyallerini veriyor. Bluesky uygulamasının arkasındaki proje ekibinin 2022 yılında blog sayfalarında uygulamanın protokolü hakkında verdikleri bilginden sonra haber alınamamıştı. Paylaşılan blogda ise uygulamanın temelinde AT protokolünün olduğunu görüyoruz. AT Protokolü veya diğer bir ifadeyle ADX “Doğrulanmış Aktarım Protokolü”dür. “AT Protokolü” yeni bir birleşik sosyal ağdır. Merkezi olmayan teknolojilerden gelen fikirleri basit, hızlı ve açık bir ağa entegre eder.

Şirketlerin yeni odağı oldu

Planlarını açıklayan Flipboard’un haricinde Medium, Tumblr ve muhtemelen Flickr dahil olmak üzere diğer şirketler de AT Protokolüne benzer şekilde birleşik ve merkezi olmayan sosyal ağ oluşturma araçları sunan Activity Pub standardını benimsemeyi taahhüt etti veya en azından tartıştı.

Uygulamanın temelleri Twitter’da atıldı

Halka açık, merkezi olmayan Bluesky projesinin ilk tohumları 2019 yılında Jack Dorsey’in Twitter’da CEO olarak görev yaptığı dönemlerde atılmıştı. Projeye Twitter yıllarca mali destek sağladı. Projenin kuruluşu Twitter’ın sahibi değişmeden önceye dayansa bile şirketin şu anki sahibi olan Elon Musk ile Dorsey’in açık kaynak protokolü hakkında tartıştığı biliniyor.

Dorsey, Musk’a  yeni bir platforma ihtiyaç olduğunu açıkladığını ve kabul edilmediği için Twitter’dan ayrıldığını söyledi. Dorsey, 2021 Kasım’da şirketteki CEO rolünden ayrıldı ancak Mayıs 2022’ye kadar yönetim kurulunda kaldı. CEO görevinden ayrıldıktan kısa bir zaman sonra Dorsey, Bluesky projesi hakkında halka açıklama yaptı ve Bluesky’ı “sosyal medya için açık, merkezi olmayan bir standart” olarak tanımladı. Dorsey’in yaptığı bu açıklama Twitter’ın Başkan Trump’ı platformdan yasaklama kararı hakkındaki düşüncelerini paylaştığı sıralarda gerçekleşti.

Bluesky deneyimi

Bluesky uygulaması App Store’da yerini aldı ve bazı kullanıcılar denemeye davet ediliyor. Data.ai’ye göre Bluesky İOS uygulaması 17 Şubat 2023’de kullanıcılara sunuldu ve 2000’den fazla yüklemeye sahip. Uygulamanın beta sürümünü incelediğinizde Twitter ile benzerliklerini görüyorsunuz. Blueskye’da Twitterda olduğu gibi girişte profilinizi oluşturuyorsunuz.

Sayfa açıldığında ise Twitter’ın “Neler oluyor?” diye sorduğu yerde Bluesky, “Naber?” diye sorusu bulunuyor. Tıpkı Twitter’da olduğu gibi diğer kişileri arayabilir ve takip edebilir, ardından güncellemelerini zaman akışında görüntüleyebilirsiniz. Bluesky kullanıcıları hesapları paylaşabilir, sessize alabilir ve engelleyebilir, ancak henüz bunları listelere eklemek gibi gelişmiş araçlar uygulamada mevcut değil. Uygulama, incelendiğinde bazen çeşitli bölümlerde hatalar yaşanıyor, ancak daha beta sürümünde olan uygulama için düzeltmelerin geleceği söyleniyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir