Geçtiğimiz günlerde çıkan haberlerden sonra Twitter’ın Elon Musk’ın tweetlerini özellikle öne çıkaracak bir altyapı hazırlamış.

Elon Musk

Geçtiğimiz günlerde Elon Musk Twitter hesabının mevcut durumundan hiç memnun olmadığını dile getirmişti. Bu konuda alanında uzman yüksek düzeyde mühendisler ile şirket içerisinde bir toplantı organize eden Musk, toplantıda durumla alakalı olarak “Bu çok saçma” demiş ve şunu söylemişti: “100 milyondan fazla takipçim var ancak çok az sayıda gösterim alıyorum.” Anlık olarak neredeyse 129 milyon takipçiye sahip olan Elon Musk, bu takipçi sayısına göre attığı tweetlerin büyük ölçüde kimsenin görmediğini söylüyor ve bu durumdan şikayetçi oluyor.

İletildiği kadarıyla daha önce gelen iddialar üzerinde Twitter’daki yazılım mühendisleri Musk’ın erişiminin yapay olarak kısıtlanıp kısıtlanmadığını araştırmış fakat algoritmanın Elon Musk’a karşı önyargılı olduğuna dair herhangi bir kanıt bulamamış. Bu konu özelinde düzenlenen toplantının sonrasında bir sunum yapan üst düzey Twitter yetkilisi, Musk’a Google Trends popülerliğinin 100’den 9’a düştüğü göstermiş ve bazı önemli Twitter verileri paylaşmış. Musk’ın bu olumsuz verilere cevabı ise üst düzey mühendisi direkt olarak toplantı esnasında işten çıkarmak olmuş.

Elon Musk, Tweetlerini ön plana çıkarmak istiyor

İletildiği kadarıyla mühendislerin bu zamana kadarki çalışmalarından hoşnutsuz olan Musk, şirket çalışanlarına her bir tweetin kaç kez önerildiğini takip etmelerini söylemiş ve daha detaylı incelemeler yapılması talimatını vermişti. Musk, geçtiğimiz günlerde Twitter hesabından platformda önemli değişiklikler yaptıklarını aktarmış, bu değişiklikler çerçevesinde de algoritmayı kendi lehine çevirmiş gibi görünüyordu. Çünkü geçtiğimiz günden itibaren “Sana Özel” kısmında özellikle Elon Musk’ın paylaşımları ve beğenileri önümüze çıkmaya başlamıştı. Tam olarak da bu konuda yeni bilgiler konuşmaya başlandı.

Twitter çalışanları ABD başkanı Biden’ın “Philadelphia Eagles” ile alakalı attığı Tweetin Musk’tan daha fazla etkileşim alınca şirket çalışanları harekete geçmiş ve patronlarının tweetlerini öne çıkarmış. Şirket içerisinde öğrenilen bilgilere göre Başkan’ın tweeti yaklaşık 29 milyon gösterime ulaşırken, Musk’ınki sadece 9,1 milyon gösterim alabilmiş. Bu durum sebebiyle Musk’ın kuzeni ve Twitter çalışanı James Musk, şirketin Slack grubuna “acil” koduyla bir mesaj göndermiş. Durumu “yüksek aciliyet” olarak nitelendirmiş ve kod yazabilen herkesten yardım istemiş.

Bu süreçte tam 80 farklı Twitter çalışanının Elon Musk’ın düşen etkileşim oranının olası nedenlerini araştırmakla görevlendirilmiş. Çözüm olarak ise Musk’ın tweetlerini yapay olarak 1.000 kat artırmak ve insanların ana sayfa akışlarında üst sıralarda yer almasını sağlayacak bir kod hazırlamak olmuş. Bu sayede Musk’ın 128 milyondan fazla takipçisinin yüzde 90’ından fazlası tweetlerini görmüş ve Twitter’ın sahibini takip etmeyenler bile “Sana Özel” paylaşımlarında daha önce hiç olmadığı kadar onu görmeye başlamış.

Fakat bu konuda aşırıya kaçıldığı için öne çıkarmanın dozu azaltılmış. Kullanıcılar algoritma tarafından yönlendirilen “Sana Özel” kısmında Musk’ın tweetlerini daha çok görmeye devam edecek, Musk bu konuda tatmin olana kadar ise çalışanlarına baskı yapmayı sürdürecek.

Sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir