Twitch, platformunda son zamanlar içerisinde sosyal medyanın gündeminden düşmeyen kara para aklama iddiaları ile ilgili soruşturma başlatıldı. 

Ekim ayı içerisinde Twitch platformunun  hacklenmesi ve sistemdeki tüm verilerin sızdırılmasının ardından ise bazı yayıncıların platformu kullanarak yasa dışı bir şekilde para aklamaya çalıştıkları ortaya çıktı. Söz konusu bu olayların ardından sosyal medya platformunda Temiz Twitch şeklinde bir kampanya başlatıldı. Konuyla hakkında söz eden Twitch sözcüsü, yerel yasaları ve platformun kurallarını ihlal eden içerik üreticilerini tespit edip, platformda uzaklaştırmakta kararlı olduklarını dile getirdi. Aynı zamanda hali hazırda bulunan para kazanma yollarını kötü amaçlı kullanmayı tercih eden yayıncılara karşı harekete geçtikleri dile getirildi. 

4 2

Twitch, kara para aklama iddiası ile hakim karşısına çıkacak

Bazı Twitter ve çeşitli forumların kullanıcılarının sızdırılan verileri incelemeleri sonucunda, ortalama olarak 30 ila 40 civarında anlım olarak izleyici sayısına sahip olan Twitch yayıncılarını bile aylık 5 bin ila 10 bin dolar arası gelir elde ettiği tespit edildi. Bu durumun ardından yayıncılardan bazıları durumla ilgili olarak yaşamış olduklarını izleyiciler ile paylaştı. Genel olarak ise mail üzerinden iletişime geçen dolandırıcılar bot hesapları aracılığıyla reklam seyrederek elde etmiş oldukları sanal parayı (Twitch platformuna ait Bit para birimi) bağış olarak yayıncıya atabileceğini ve yayıncının izleme sayısına göre de yüzde 50 ila 80’ini kripto para şeklinde geri alacağı söyleniyor. 

7 3

Elbette ki işin doğrusu bu değildir. Bu dolandırıcıların, derin internet (Deep Web) ortamında, bilgileri çalan kişinin kendi izini kaybettirmek için para karşılığında bilgileri sızdırdığı kredi kartlarından satın alıp bu bağışları da yaptığı tahmin ediliyor. Aynı zamanda bu durumun yalnızca Twitch değil aynı zamanda, organize bir şekilde YouTube ve TikTok üzerinden yapıldığı da iddialar arasında yer alıyor. Şu ana kadar milyonlarca dolarlık kara para aklandığı iddiası son derece kuvvetlidir. Doğru olup olmadığı şu an için kanıtlanmamış olsa da bazı yayıncılar, sızdırılan bu verilerden miktarların doğruluğuna onay verdi. Yalnızca Twitch Türkiye bile, 150’den fazla yayıncı için harekete geçtiklerini dile getirdi. Fakat TikTok gibi platformlarda bir gecede 400 bin TL’lere çıkan bağışlar alan kullanıcılar olduğu da dile getiriliyor. Bu sebeple de kullanıcılar, konuyu adli makamlara yaşayacaklarını belirttiler. Geçtiğimiz günler içerisinde meclise taşınan konu ile ilgili olarak, milyonlarca sosyal medya kullanıcısı platform hakkında yaşanacak gelişmeleri heyecanla bekliyor. Konu ile ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için sadece bunlarla kısıtlıdır. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir