Sarı basın kartı iptal mi edildi, Turkuaz basın kartı nasıl alınır? Turkuaz basın kart avantajları nelerdir? İşte yeni rehber.

Türkiye’de ilk günden itibaren sarı basın kartı kullanılıyordu. Ancak yasada yapılan düzenlemeler, internet haberciliğinin ön plana çıkması bir takım değişiklikleri de beraberinde getirdi. Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün kapatılmasının ardından bu birimin tüm yetkileri Cumhurbaşkanlığı İletişim Bakanlığı’na devredildi. Bu değişiklik ile basın kartlarının renklerinde de değişikliğe gidildi.

Turkuaz basın kartı nedir?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Bakanlığı sorumluluğuna geçen basın kartlarında renk değişikliğine gidildi ve basın kartları turkuaz ve pembe olarak düzenlenmeye başlandı. Turkuaz basın kartı sadece rengiyle yeni bir karttır. Önceki sarı basın kartı ile aynı statüde olan kart için benzer şartlar aranmaktadır. Ancak renk değişikliğinin yanı sıra internet site sahiplerine de bu kart hakkı tanınmıştır.

Turkuaz basın kartı nasıl alınır?

Turkuaz basın kartı nasıl alınır
Turkuaz basın kartı başvuru seçenekleri

Turkuaz basın kartı almak isteyenlerin başvuru yapması gerekir. Başvurular ise resmi basın kartı başvuru sayfası üzerinden yürütülür. Bu sayfada ilk başvuru için basın kartı başvurusu ya da diğer başvurularda basın kartı ikinci başvuru gibi seçeneklerden birisi tercih edilmelidir. Yeni sosyal medya kanunuyla internet sitesi sahipleri turkuaz basın kartı sahibi hakkı elde ettiğinden dolayı yerel basın çalışanlarının yanı sıra internet haberciliği yapan internet sitesi sahiplerinin de başvuru yapabilmesi mümkündür.

Başvuru sırasında kişilerin kimlik bilgisi ve basın ile olan ilişiğini gösteren belgelerini iletmesi yeterli olmaktadır. Turkuaz ve pembe olarak düzenlenen basın kartlarında erkekler için turkuaz, kadınlar için pembe basın kartı hazırlanmaktadır.

Turkuaz basın kart avantajları ne?

Bu karta sahip olanlar, ücretsiz ulaşım hakkı gibi pek çok farklı avantaja sahiptir. Tüm şehirlerde geçerli olan ulaşım hakkının yanı sıra turkuaz basın kartı ile kamuya ait müze, galeri, stat ve hipodromlara ücretsiz giriş yapılabilmektedir.

Hizmet damgalı pasaport uygulaması da turkuaz kart sahiplerine tanınmaktadır.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir