Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı uzay yolculuğu 17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan gece 01:11 de başlayacak. Bakanlıktan yapılan açıklamalarda 9 Şubat 2021 yılında Milli Uzay Programının açıklandığı anımsatılarak, 10 hedef içerisinde yer alan Türk vatandaşının uzaya gönderilmesi ile başlatılan programın sonuna geldiği belirtildi.

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı, Bilim misyon kapsamında uzaya gönderileceği bildirilen açıklamalarda Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Axiom Space ve TÜBİTAK Uzay uzmanlarının zorlu bir süreç sonunda seçtiği astronot adayları Alper Gezeravcı ile Tuva Cihangir Atasever’in, Cumhurbaşkanı tarafından ilk kez 2 Nisan 2023’te İstanbul TEKNOFEST de tanıtıldığı bilgileri paylaşıldı.

Açıklama da eğitimlerinin Japonya, ABD, Türkiye ve Almanya da gerçekleştirildiği işaret edildi. Bunun yanı sıra Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yapılacak 13 Bilim deneylerinin de belirlendiği ifade edildi. Deneylerin, mikro yerçekimi ve uzay ortamında, biyoloji, insan sağlığı, malzeme bilimi, üretim teknolojileri ve temel bilim alanlarında yapılacak olan açıklamalarda şunlar kaydedildi.

“Deneylerin entegrasyon ve uyum çalışmaları ise TÜBİTAK Uzay, Axiom Space ve NASA ile koordineli şekilde yürütülecek. Axiom Space’in, ISS’e göndereceği ‘Ax-3’ görevi için 4 kişiden oluşan mürettebat yer alıyor. Gezeravcı’nın Ax-3 uçuşunda birlikte görev alacağı kişiler, ABD ve İspanya’yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt olarak belirlendi.” 

Fırlatma Töreni Birçok Planetaryumlardan İzlenebilecek

Fırlatma Töreni Birçok Planetaryumlardan İzlenebilecek
Fırlatma Töreni Birçok Planetaryumlardan İzlenebilecek

Fırlatma töreni, 17 Ocak saat 23:00’ten itibaren İstanbul -Taksim ile Ankara-Kızılay’daki Planetaryumlardan izlenebilecek. Dikkat çeken açıklama da şu ifadeler kullanıldı;

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından İstanbul ve Ankara’daki meydanlara, ‘dome çadır’ adı verilen dev kubbeli alanlardan planetaryumlar oluşturuldu. Ankara ODTÜ Yerleşkesi’nde bulunan TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Yer İstasyonu’nda görevli uzay mühendisleri ve bilim insanları tarafından astronotun uzay istasyonuna yolculuğu anbean takip edilecek. Fırlatma töreni, bilim merkezlerinde de izlenebilecek, bu merkezlerde atölye çalışmalarından, uzay filmleri gösterimine kadar birçok programa yer verilecek. Fırlatma töreni; Konya Bilim Merkezi, Bursa Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), Bilim Üsküdar, Antalya Bilim Merkezi, Gaziantep Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi, Aksaray Bilim Merkezi, Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi ile Kayseri Bilim Merkezi’den de izlenebilecek.”

Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için heyecanlı bekleyiş devam ederken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının öncülüğünde hazırlanan Uzay Hatırası Kartı, Türkiye Uzay Ajansının internet sitesinde yayınlandı.  Bakanlıktan yapılan açıklamalara göre, gece yarısında başlayacak tören de uzay meraklıları bu tarihi anı hatıra kartıyla ölümsüzleştirebilecek.

Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://tua.gov.tr/tr/milli-uzay-programi/uzay-hatirasi

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir