Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın içinde bulunduğu SpaceX’e ait uzay aracı ABD yerel saati ile 16:49 Türkiye saati 00:49 NASA’nın Florida’daki Uzay merkezi’nden başarılı bir şekilde fırlatıldı. Axiom Space Ax-3 Mission adı altında paylaşılan Youtube videosunda Türk astronot Alper Gezeravcı’nın sözlerine yer verildi.

Astronotların sırayla söz aldığı konuşma da Alper Gezeravcı ”Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türkün uzaya adım attığı şu anda yüce Atamızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Atatürk’ün dahiyane sözü: İstikbal Göklerdedir!” ifadelerini kullandı.

Falcon 9 Planlandığı Şekilde Dünya’ya İniş Yaptı

Falcon 9 plandığı şekilde Dünya’ya iniş yaptı
Falcon 9 plandığı şekilde Dünya’ya iniş yaptı

SpaceX firmasına ait Dragon kapsülünü Uluslararası İstasyonu’na taşıyacak olan Falcon 9, canlı yayınlanan geri sayımın ardından ABD yerel saatleriyle 16:49 (TSİ 00:49)’da planlandığı şekilde fırlatıldı. Uzunluğu 70 m, çapı 3,7 m ve yaklaşık 550 ton ağırlığında Falcon 9 roketi, Dünya yörüngesinden 22 bin, Mars’ta 4 bin kilogram yük taşıma kapasitesi ve durağan aktarım yörüngesinde 8 bin 300 yük taşımaya sahip.

Falcon 9 Roketi Ax-3 ekibi taşıyan Dragon kapsülünü belirlenen yüksekliğe çıkardıktan sonra başarılı bir şekilde kapsülden ayrılmıştır. Daha sonra astronotları taşıyan 8,1 metre uzunluğunda olan Dragon kapsülü Falcon 9 Roketinden de başarılı bir şekilde ayrıldı. 

Alper Gezeravcı, 14 Gün Boyunca Uzayda Bilimsel Çalışmalar Yapacak

Alper Gezeravcı, 14 Gün Boyunca Uzayda Bilimsel Çalışmalar Yapacak
Alper Gezeravcı, 14 Gün Boyunca Uzayda Bilimsel Çalışmalar Yapacak

Gerçekleşen uzay yolculuğunda “İlk Türk Astronot” ünvanını alan Alper Gezeravcı, 14 gün ISS de 13 farklı bilimsel deneyler üzerinde çalışacak. Mikro yerçekimi, uzay ortamında insan sağlığı, katı-akışkan karışımlarının yerçekimsiz ortamda araştırılması ve Tuz Gölü bitkisinin uzay ortamında araştırılması gibi farklı alanlarda bilimsel projeler üzerinde çalışacak.

Türkiye Saati Cumartesi öğlen saatlerinde ISS’e varması hedeflenen Ax-3 Misyonunun diğer üyeleri de, burada daha önceden belirlenen farklı alanlardaki bilimsel çalışmalara imza atacak. Ekibin Uzay İstasyonuna ulaştıklarında SpaceX’e canlı bağlanarak duygu ve düşüncelerini paylaştıklarını aktarılacağı kaydedildi.

Ax-3 Misyonunda ABD ve İspanya’yı temsil eden lider Michael Lopez-Alegria,Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt ve  İtalyan Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter bulunuyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir