Google tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, Türkiye’nin çok kanallı alışverişte Avrupa’da ilk sırada olduğunu gösteriyor. İşte araştırmanın detayları!

E-ticarete yatırım getiren çok kanallı alışveriş Mağazanın kendisindeki değişiklikler ve yeni pazarlama stratejileri son dönemde popülerliğini artırdı. Google ayrıca pandemi sonrasında değişen perakende ve tüketici dünyasının mevcut durumunu incelemek için “Çok Kanallı Perakende Araştırması” yürütüyor.

Salgınının etkilerinin azalmasıyla birlikte çok kanallı alışveriş konsepti alışveriş trendlerinin merkezi haline geldi. Ancak tüm dünyada yavaş yavaş büyüyen bu eğilimin etkileri ve gereksinimleri yeni şekillenmeye başlıyor. Google da bu alanda sektörü desteklemek için araştırmalar yaptı.

Almanya, Hollanda, Belçika, Türkiye, Norveç, İsveç, Danimarka ve Finlandiya dahil olmak üzere 8 ülkeden 137 perakendecinin değerlendirmesine dayalı olarak gerçekleştirilen “Çok Kanallı Perakende Anketi”nin amacı tüketicilerin nasıl alışveriş yaptığını ve çevrimiçi mağaza ve kanallardan alışveriş yaparken onlar için neyin önemli olduğunu anlamaktı.

Çalışmada, mobil öncelikli yaklaşımı kullanan çok kanallı müşteri deneyimi, çevrimiçi, sipariş karşılama, müşteri hizmetleri ve satın alma ve iade dahil olmak üzere mağaza içi deneyim incelendi ve değerlendirildi.

Türkiye’deki tüketicilerin %91’i alışveriş öncesi ürünü araştırıyor

Çok kanallı alışveriş, tüketicilerin daha akıllı satın alma kararları vermesine yardımcı olmak için en iyi çevrimiçi ve perakende ürünleri bir araya getiriyor. Bu nedenle alışveriş yapanların %62’si çok kanallı tercih ediyor. Araştırmalar, Türkiye’deki tüketicilerin %91’inin mağazadan alışveriş yapmadan önce internetten araştırma yaptığını gösteriyor.

Araştırma sonuçlarına göre tüketiciler neden belirli bir kanaldan satın almayı tercih ettiklerini yine şu şekilde açıklıyorlar:

  • Çevrimiçi satın almayı tercih eden tüketiciler ürün incelemelerini okuyabilirim (%79)
  • Ödeme şeklim konusunda daha esnek olabilirim, seçmek ve satın almak çok kolay (%78)
  • Ürünlere göz atmak ve seçmek daha kolay (%87)
  • Satın almadan önce bir şeyleri görebilir ve dokunabilirim (%79)

Araştırmalara göre tüketiciler Türkiye’de perakendeyi talep ediyor daha çok belirli konulara odaklanıyor. Bu konular arasında mağazadan teslim alma hizmeti, telefon desteği ve çok kanallı hediye kartları yer alırken, alışveriş deneyiminin hangi alanlarda olduğunun farkına varılmadan önce keşif ve karar aşamasında tüketiciyle ürün, stok, teslimat ve iade gibi bilgileri proaktif olarak paylaşıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir