Yıllardır yayımladığı Türkiye Oyun Sektörü Raporu ile özdeşleşen Gaming In Turkey | MENA | EU, 2023 yılı için de ülkemizde oyun ve teknoloji dünyasındaki gelişmelere ışık tutan raporunu yayımladı. Oyun sektörüyle ilgili kapsamlı bilgiler içeren rapor, sektör paydaşları, uzmanlar, sektöre giriş yapmayı düşünen markalar ve yatırımcılar için adeta bir kılavuz niteliğinde.

Teknoloji ve espor da dahil olmak üzere ülkemiz oyun sektörünün kapsamlı bir analizini sunan Türkiye Oyun Sektörü Raporu 2023, 19 Şubat 2024 tarihinde turkiyeoyunsektoruraporu.com adresinde yayınlandı. Burger King, GAMEON (Türk Telekom), GeForce NOW Powered by Game+, HOST (Hub of Streaming), Lockpick, Popeyes, Portuma, Twitch TV, WePlay Ventures ve XSolla gibi sektördeki öncü markaların sponsorluğunda hazırlanan rapor, Türk oyuncularının ve sektörün detaylı bir incelemesini sunuyor.

Raporda, yerel oyun firmaları, mobil, konsol ve PC platformlarında tercih edilen oyun kategorileri, Türk oyuncularının satın alma, tüketim ve genel alışkanlıkları, Türkiye oyun sektörü verilerinin önceki yıllarla detaylı karşılaştırmaları, e-spor endüstrisi ve sektördeki yatırımlar gibi başlıklar ele alınıyor. Ayrıca, Türkiye’de sektörün uzmanları ve oyun medyasının değerli üyeleri de yorumlarıyla raporu zenginleştiriyor.

Oyun Sektörü Raporu Karşılaştırma

2022’den Bu Yana Türkiye Oyun Sektöründe Neler Değişti?

Türkiye Oyun Sektörü 2023’te paylaşılan verilerde, 2023’te ülkemizde 74 milyonu aşkın internet kullanıcısı bulunuyor. 2023 yılında geçtiğimiz yıla göre anlamlı şekilde artan internet kullanıcılarının toplam nüfusa oranı, %85 seviyesinden %87,1’e yükseldi. Ülkemizdeki sosyal medya kullanıcı sayısı 2022 yılında 69 milyonken 2023’te 70M+ bandına çıktı, bu mecralarda geçirilen ortalama süre ise geçtiğimiz yıldan 3 dakika azalarak 2 saat 44 dakika olarak ölçüldü.

Aktif oyuncu sayısının 47 milyon bandına yükseldiği 2023 yılında, oyuncuların %55’ini erkekler, %45’ini ise kadınlar oluşturdu. Verilere göre Türkiye’de PC kategorisinde en çok tercih edilen oyun türü Shooter/FPS olurken, mobil kategoride  casual veya gündelik diyebileceğimiz oyunlar daha fazla tercih edildi.

Oyun Sektörü Raporu Uzman Görüşleri

Sektör Profesyonelleri Yorumları ile Türkiye Oyun Sektörü Raporu 2022’de

Gaming In Turkey | MENA | EU Oyun ve E-spor Ajansı’nın ayrıntılı raporunda, sektörün önemli temsilcilerinin yorumları 

Gaming In Turkey | MENA | EU Oyun ve E-spor Ajansı tarafından yayınlanan raporda, sektördeki önemli figürlerin analizleri ve fikirleri de bulunuyor. TESFED ve Federasyon Başkanı Alper Afşin Özdemir, TAB Gıda Marka İş Birlikleri ve Proje Geliştirme Müdürü Fatih Melih Kuzgunkaya, Türk Telekom Sabit Hizmetler Pazarlama Direktörü Nilay Altan, Video Oyun Tasarımcısı Senem Aksakal, Gamfed Türkiye Temsilcisi Ercan Altuğ, Teknoloji Oyunlaştırma ve Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı  Afra Çalık, Portuma kurucusu Ozan Emrah Ünal, WePlay Ventures CEO’su Burak Yılmaz, StartGate CEO’su Mustafa Cihat Durmuş, XSolla Türkiye Ülke Müdürü İlayda Bayarı, Riot Games Türkiye Ülke Müdürü Erdinç İyikul, Bahçeşehir Üniversitesi Game Lab Yöneticisi Güven Çatak, ve canlı yayın ve turnuva organizasyon hizmetleri sunan EMBED’in kurucuları Ali Baki Duman ve Tugay Sakaoğlu gibi sektör temsilcilerinin yanı sıra daha birçok profesyonelin yorumu da Türkiye Oyun Sektörü Raporu 2023’te kendine yer buluyor.

Raporun Medya Ayağı Çok Zengin

Bu seneki Oyun Sektörü Raporu güçlü medya desteğiyle de dikkat çekiyor. İndir.com olarak bizim de yer aldığımız medya sponsorları listesinde teknoloji ve oyun sektörüyle ilgili tüm sponsorlar ise isim sırasına göre; 5mid, A’dan Z’ye Espor, Atarita, Başlat Tuşu, Bölüm Sonu Canavarı, BPT Oyun, Disket Kutusu, Donanım Haber, Espor Gazetesi, Espor Times, Flank Esports, Fragtist, FRPNet, Gamer Papers, Gamerbase, Gamizm, Hubogi, İndir.com, Ludenoid, Marketing Türkiye, Mavikol, Misternoob, Mobidictum, OSE, Oyun Dijital, Oyun Günlüğü, PC Hocası, Playerbros, Save Butonu, ShiftDelete, Tamindir.com, Technologic, Technopat, Teknodiot, Türk MMO, Turuncu Levye, Upcorn ve Webtekno şeklinde sıralandı.

2023 yılında Türkiye’de gerçekleşen oyun ve oyuncuya dair birçok gelişmeyi inceleyip içerisindeki zengin verileri geçmiş yıllarla kıyaslayabileceğiniz, doyurucu bir içeriğe sahip olan Türkiye Oyun Sektörü Raporu 2023’ü turkiyeoyunsektoruraporu.com adresinden inceleyebilir ve indirebilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir