2023 verilerine göre nüfusun %83.4’ünün internet kullandığı bilinen Türkiye’nin internet fiyatları ve hız verileri açıklandı. Bu yıl 219 ülkenin değerlendirildiği Küresel Genişbant Fiyat Tablosu Cable.co.uk tarafından yürütüldü. 2023 verilerine göre Türkiye’de internet fiyatları ortalama 13,17 olarak belirlendi. Açıklanan bu fiyatla Türkiye, Körfez ve Ortadoğu ülkelerinin de arasında bulunduğu bölgede internetin en ucuz olduğu ülke oldu.

Yapılan değerlendirmeyle ilgili düşüncelerini paylaşan Telkotürk Genel Müdürü Emre Eskici;

“Ülkemizde geçtiğimiz yıllarda hatırı sayılır altyapı yatırımları yapıldı. Türkiye’de internet fiyatlarının dünya sıralamasına göre daha hesaplı olduğu çıkarımına ulaşsak da fiyatları kıyaslarken internet hızını ve kur şoklarını da dikkate almak gerekiyor” dedi.

Fiyatlar arasındaki farklar dikkat çekti

Yayımlanan raporda, değerlendirilen Kuzey Amerika bölgesi 104,33 dolar ile en pahalı bölge seçildi. Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgede ise en pahalı internetin Birleşik Arap Emirlikleri’nde olduğu görüldü.

Ülkeler arasında internet fiyatlarındaki farkın bu kadar farklı olmasına dikkat çeken Eskici;

“Küresel salgın iş, okul, eğlence gibi süreçlerin tamamen dijitale taşındığı bir dönemi başlattı. Bugün kullanıcıların her gün ortalama 84 dakika video izlediğini düşündüğümüzde, Türkiye’nin 81 iline fiber ve yüksek hızlı internet sunmanın önemi bir kez daha anlaşılıyor. Telkotürk olarak geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz altyapı yatırımları ile Türkiye’nin internet erişimini daha ileri taşımak için çalışmalara başladık” dedi.

Türkiye dünya sıralamasında 107. sırada

Kullanıcıların internet hızlarını kontrol etmek için girdiği Speedtest tarafından 2023 Şubatta yayımlanan internet hız verilerinde Türkiye 107. sırada yerini aldı. Türkiye bulunduğu sıralamada geniş bant internette 32,65 megabit internet hızına sahip. Emre Eskici açıklanan sıralamadan sonra şunları kaydetti:

“Listede değerlendirilen şehirler arasında Türkiye’den yalnızca İstanbul ve Ankara bulunuyor. Ayrıca iki şehrin de gerilediği görülüyor. ‘Ezber Bozan İletişim’ mottosuyla oluşturduğumuz daha yüksek hızlarda daha ucuz fiyatlı tasarlanan abonelik paketleri ve kampanya modelleri ile Türkiye’ye bu küresel sıralamalarda daha iyi bir konum sağlamak, ülkemizden daha çok şehri bu listelerde üst sıralara taşımak açısından öncü rol üstleniyor.”

Moleküler Biyoloji ve Genetik

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir