Evlerde ve ofislerde internet erişim deneyimini üst seviyelere çıkarmayı amaçlayan ve yeni nesil Wi-Fi teknolojisi ile karşımıza çıkan Turkcell şebekesinde yapılan ilk denemeleri başarı ile gerçekleştirdi.

Turkcell evlerde ve ofislerde kullanılan kablosuz ağ ile internete erişim deneyimini en üst seviyelere taşıma amacı ile yeni nesil Wi-Fi 7’nin testlerini başarı ile tamamladı. Kovid-19 salgını dönemi içerisinde Türkiye’de Wi-Fi 6 lansmanını gerçekleştirerek o dönemde en çok ihtiyaç duyulan internet kullanım ihtiyacı sırasında müşterilerinin yüksek hız ve performans beklentisini karşılayarak dijitalleşme öncülüğünü sürdürmeye devam ediyor. 

Turkcell, testlerini gerçekleştirmiş olduğu Wi-Fi 7 teknolojisi sayesinde internet kullanıcılarına daha yüksek hız ve daha düşük veri iletim gecikme süresiyle daha verimli kullanıcı deneyimi sunmak için hazırlıklarına başladı. Bu teknolojinin gerçekleşmesiyle birlikte sağladığı avantaj ile Turkcell, evlerde ve ofislerde kullanılacak yeni nesil servisleri de hayata geçirmeyi planlıyor. 

Turkcell Wifi 7

Gediz Sezgin açıklamalarda bulundu

Bu yeni nesil internet erişimi teknolojisi ile hayatlara katacağı kolaylıklar ile ilgili açıklamalarda bulunan Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu olan Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

 “Yeni nesil Wi-Fi 7 teknolojisi, mevcut kablosuz ağ altyapılarında ayrı ayrı kullanılabilen 2.4 GHz, 5 GHz ve 6 GHz gibi frekans bantlarının aynı anda kullanılabilmesine imkân sağlıyor. Çoklu Bağlantılı Çalıştırma (MLO) olarak adlandırılan bu özellik sayesinde internet kullanıcılarına, tek bir otoban yerine aynı anda üç otoban gibi geniş kullanım alanı ve yüksek hız imkânı sunuyor. Bunun yanında desteklemiş olduğu ekstra modülasyon teknolojileri ile 46 Gbps hızlarına çıkabiliyor. Bu hızlarla birlikte Wi-Fi 7 teknolojisi; halihazırda şebekelerde yaygın olarak kullanılan Wi-Fi 5 teknolojisinden 13 kat ve birkaç yıl önce sunulan Wi-Fi 6’dan ise yaklaşık 5 kat daha yüksek hızlar deneyimlemeye imkân veriyor. Bu sayede internet erişiminin hızı artarken, dijitalleşmenin hızı da katlanarak artmış olacak. Bunun yanında veri güvenliğinin giderek daha önemli hale geldiği günümüzde, Wi-Fi 7 teknolojisi artırılmış güvenlik özellikleri yönüyle de önem taşıyor.”

Dijital oyunlarda önemi büyük olan düşük gecikmeler konusunda da Wi-Fi teknolojisinin mevcuttan 100 kata kadar iyileşme sunulacağını da belirten Gediz Sezgin şu ifadeleri kullandı:

“Tüm bunlarla birlikte sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR) ve metaverse gibi yeni teknolojilerin olduğu dijital dünyanın da kapılarını aralıyor. Turkcell olarak yaptığımız çalışmalarda Wi-Fi 7 teknolojisinde 8 Gbps üstü hızlara ulaştık. Bu sonuçlar bizlere ev içerisinde halihazırda kablo üzerinden verilebilen hızların, artık kablosuz olarak da verilmesinin kolaylaştığını gösteriyor” dedi.

Son nesil Wi-Fi teknolojisi olan Wi-Fi 7; sunmuş olduğu yüksek hız ve performansın yanı sıra gecikme süresi ve artırılmış güvenlik özelliklerinin de olmasıyla öne çıkıyor. 

Wi-Fi 7, 4K  ve 8K kalitesinde videoları ile AR,VR ve e-oyun gibi düşük gecikme şikayetleri olan uygulamalar için geliştirilmiş bir teknoloji olarak öngörülüyor. Wi-Fi teknolojisinin 2024 yılına kadar standartlaştırılması beklentiler arasında yer alıyor.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ - İŞLETME BÖLÜMÜ SON SINIF ÖĞRENCİSİ

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir