Half-Life 3, senelerdir farklı şekillerde göründü fakat bir türlü piyasaya çıkamadı. Fakat buna rağmen oyun piyasasının en ünlü devam oyunlarının başında geliyor. Bu yıl çıkan Half-Life: Alyx ile devam oyunlarının sinyallerini vere serinin devam edip etmeyeceği ile ilgili birçok teori ortaya atılıyor. Bu zamana kadar ortaya atılan bütün teoriler ile “Half-Life 3” sorusunun yanıtını bulmaya çalışııyoruz. 

Half-Life, 1998 yılında gerçekleştirdiği çıkıştan ve ardından gelen PC oyun dünyasındaki adeta devrim niteliği taşıyan devam oyunu ile birçok oyuncunun gönlünde taht kurmuş bir yapım. FPS türüne getirmiş olduğu yenilikler ve muazzam hikayesi ile birçok platform üzerinde en iyi oyunlar listesine adını altın harfler ile yazdıran Half-Life serisi, 2. oyun ile birlikte ucu açık bir biçimde bırakılmıştı.

Bu bağlamda serinin sıkı takipçileri, her sene bir dünya Half-Life 3 teorisi ile karşımıza çıkıyor. Half-Life 3 belki de oyun dünyasında en çok bilinen ve oynanmayan en önemli devam oyunu olarak tanımlanabilir. Hazırladığımız bu içerikte şimdiye kadar ortaya atılan teorilerden bahsederek 3. oyunun çıkıp çıkmayacağını inceleyeceğiz.

Geçmişte Half-Life 3 hakkında ortaya atılmış tüm teoriler ve bilinen her şey:

  • Mayıs 2006: Half-Life 2: Episode 3 duyuruldu.
  • Ocak 2008: Half-Life 3’ün ortaya çıkan sahte ekran görüntüsü.
  • Ekim 2008: Half-Life 3’ün 2 milyon kopya satma şartı iddiası.
  • Temmuz 2010: Alien Swarm SDK’da bulunan garip kodlar.
  • Mayıs 2011: Portal 2’de ortaya çıkan olası yeni Half-Life kodları.
  • Aralık 2011: Half-Life 3 tişörtü giyen ünlü gizemli adam.
  • Nisan 2012: Steam’de ortaya çıkan Half-Life 3 sipariş sayfası.
  • Haziran 2012: Sızdırılan konsept çizimi.
  • Ağustos 2012: Yanlışlıkla yazılan Half-Life 3 ibaresi.
  • Haziran 2013: Jira’da ortaya çıkan 42 kişilik e-posta listesi.
  • Ağustos 2013: Bir geliştirici tarafından paylaşılan Internal Beta gönderisi.
  • Ekim 2013: Half-Life 3’ün ticaret unvanı alındı.
  • Mayıs 2014: Counter-Strike yaratıcısı Minh Le, Half-Life 3’ü gördüğünü iddia etti.
  • Haziran 2015: Valve sitesinde ortaya çıkan sahte Half-Life 3 logosu.
  • Ağustos 2016: Bir diğer Gamescom vakası.
  • Şubat 2017: Valve stüdyolarında bir monitörde görülen “hl3” kısayolu.
  • Kasım 2019: Nihayet: Half-Life: Alyx ortaya çıktı.
  • Mart 2020: Half-Life: Alyx’de çalışan Dario Casali’nin Half-Life 3 yorumları.

Mayıs 2006: Half-Life 2: Episode 3 duyuruldu

Half-Life 3 ile ilgili olarak bütün spekülasyonlar aslında 2006 yılında Half-Life 2: Episode 3’ün 2007 Noel dönemi için duyurulması ile başladı. Valve’in başında olan isim Gabe Newell, Half-Life serisinin bölüm bölüm olarak belirli zaman aralıkları ile yayınlanacağını ve serinin devam edeceğini duyurdu. Bu duyuru günümüze kadar gelen Half-Life 3 heyecanını başlatmış oldu.

Ocak 2008: Half-Life 3’ün ortaya çıkan sahte ekran görüntüsü

Gabe Newell’in duyurusundan sonra yeni bir Half-Life oyunu elbette gelmedi. Fakat serinin hayranları 2008 yılından itibaren, bazı sızıntıları gün yüzüne çıkarmaya başladı. Half-Life Episode 2’nin 2007 yılında çıkmasının birkaç ay sonrasında Ocak 2008 tarihinde Half-Life 3 oyun içi ekran görüntüleri internet ortamında dolaşmaya başladı.

Ekim 2008: Half-Life 3’ün 2 milyon kopya satma şartı iddiası

Valve çalışanı Doug Lombardi Videogames Daily platformunda bir röportaj verdi. Lombardi verdiği röportajda; 2008 yılının sonlarına doğru Valve’ın Half-Life 2: Episode 3’ü duyurabileceğini söyledi.

Bu açıklamaya ek olarak şirketin bütün kaynaklarının Half-Life 3 için harcandığını ve en az 2000 kopya satılmazsa batacaklarını söyledi. Fakat bu da gerçekleşmedi.

Temmuz 2010: Alien Swarm SDK’da bulunan garip kodlar

2010 yılına gelindiği zaman Half-Life 3 iddiaları yeniden ortaya çıkmış oldu. Valve’ın kendi oyun motorları Source Engine için belirli oyun bölümleri yarattıkları Alien Swarm SDK geliştirici yazılımında, Half-Life 2: Episode 3’te kullanılabilecek; “Ep 3 Blob Shake Position”, Ep 3 Fire Cover Position” gibi kodlar ortaya çıktı.

Fakat bu gelişme de sonuçsuz kaldı.

Mayıs 2011: Portal 2’de ortaya çıkan olası yeni Half-Life kodları

Alien Swarm’ın üzerinden henüz 1 sene geçti ve yine bir kod sorunu yaşandı. 2011 yılının mayıs ayında Portal 2’nin kod dosyalarında Half-Life 2’de yer alan Combine Advisor ile ilgili bir kod ortaya çıktı. 

Fakat bu sefer de kodun keşfedilmesi ile şirket tarafından kod kaldırıldı. Hayranlar yine hayal kırıklığı yaşamış oldu.

Aralık 2011: Half-Life 3 tişörtü giyen ünlü gizemli adam

2011 yılının Aralık ayında Chandana Ekanayake isimli bir Twitter kullanıcısı, gittiği yerel bir oyun fuarında bir Valve çalışanının Half-Life 3 tişörtünü giydiğini söyledi.

Nisan 2012: Steam’de ortaya çıkan Half-Life 3 sipariş sayfası

Nisan 2012’de hayranları heyecanlandıracak bir gelişme yaşandı.  “Half-Life 3: Şimdi Erişilebilir” ibaresiyle karşı karşıya kalan serinin hayranları ufak çaplı bir şok geçirmişti.

Fakat daha sonra bu olayın 1 Nisan şakası olduğu anlaşıldı.

Haziran 2012: Sızdırılan konsept çizimi

Haziran 2012’de artist Andrea Wicklund, son derece talihsiz bir durumla karşılaştı. Sanatçının Picasa dosyaları internet ortamına düştü ve Halflife ile ilgili olarak birçok detay gün yüzüne çıkmış oldu. Bu sızıntılar içinde bu yıl çıkan Half-Life: Alyx sahnelerinden de de bazı çizimler bulunuyordu.

Ağustos 2012: Yanlışlıkla yazılan Half-Life 3 ibaresi

Sızdırılan çizimlerden hemen sonra Almanya’da gerçekleşen Gamescom etkinliğinin oyun tanıtım listesinde beklenmeyen bir şekilde Half-Life 3 yazısı göründü. Fakat bu hata çok kısa bir süre sonunda düzeltildi.

Haziran 2013: Jira’da ortaya çıkan 42 kişilik e-posta listesi

Gamescom olayının üzerinden 1 yıl geçmesinin ardından Half-Life 3’ten umudunu kesen hayranları bu defa Valve’ın proje takip aracı olan Jira’da, Half-Life 3 e-posta sistemine kayıtlı olan 42 Valve çalışanının ismi ortaya çıkması ile heyecanlandı. 

Ağustos 2013: Bir geliştirici tarafından paylaşılan Internal Beta gönderisi

Ortaya çıkan mail listesinden sonra gündem yeni sakinleşmişti ki hemen ardından Steam’in Community Announcement kısmında Half-Life 3’ün 3. Internal (Dâhili) Beta gönderisini paylaştı.

Bu paylaşımı heyecanlı kılan şey gerçek bir oyun geliştiricisi tarafından yapılmış olmasıydı. Fakat kısa sür sonra bahsi geçen kişi hata olduğunu açıkladı.

Ekim 2013: Half-Life 3’ün ticaret unvanı alındı

Bir oyunun isminin ticaret unvanını almak, bir şirket için çıkacak olan oyunlarına dikkat çekmek için en uygun yöntemdir. Çünkü Avrupa ticaret unvanı dosyalarını takip eden oldukça büyük bir kesim var. 

Mayıs 2014: Counter-Strike yaratıcısı Minh Le, Half-Life 3’ü gördüğünü iddia etti

2014 yılında Counter-Strike oyununun arkasında yer alan isim olan Minh Le, Half-Life 3’ün konsept tasarımlarını ve oyunun üzerinde çalışıldığını gördüğünü iddia etti.

Haziran 2015: Valve sitesinde ortaya çıkan sahte Half-Life 3 logosu

2015 yılında Half-Life 3 logosu bu sefer çok ilginç bir yerde ortaya çıktı. İnternette yayılan valve.software isimli bir sitede Half-Life 3 logosu görüntüleniyordu.

Ağustos 2016: Bir diğer Gamescom vakası

4 senenin ardından yeniden Gamescom etkinliğinde görünen oyun bu defa sahte bir afiş ile kendini hatırlattı.

Şubat 2017: Valve stüdyolarında bir monitörde görülen “hl3” kısayolu

Valve stüdyosunun monitöründe “hl3” şeklinde üzerinde Half-Life logosu olan Half-Life 3 kısayolu ortaya çıktı.

Kasım 2019: Nihayet: Half-Life: Alyx ortaya çıktı

Half-Life: Alyx’in tasarımcısı David Speyrer’e Half-Life serisinin geleceği sorulduğunda ise Speyrer bütün hayranları sevindiren açıklamalarda bulundu:

Sanırım bunu duymak sürpriz olmayacaktır ama uzun zamandır Valve’daki birçok isim Half-Life evrenine geri dönmeyi istiyor. Bu oyunla beraber görmüş olduk ki Valve yeni Half-Life hikâyeleri anlatabilmek için yeni yöntemler keşfediyor ve keşfetmeye devam edecek.

Ufukta Half-Life 3 görünüyor mu?

Half-Life: Alyx’in çıkışından sonra Half-Life 3 tartışmaları yeniden alevlendi. Half-Life oyunlarında görev almış olan Dario Casali, Half-Life serisinin VR platformundan devam etmesini istediklerini ima etmiş olsa da Half-Life: Alyx’in bitişi ve son sahneleri, Half-Life 3’ün geleceğini destekler nitelikte.

Yeni gelebilecek Half-Life oyunlarıyla ilgili açıklama yapan Dario Casali ise şu ifadeleri kullanıyor: 

Bu noktada yeni bir Half-Life oyunu olacak mı ve yeni bir oyun olursa VR platformunda mı olacak henüz bilmiyoruz. Şu an yapabileceğimiz en iyi şey, Half-Life: Alyx’e gelen yorumları yakından takip etmek olacaktır. İnsanların VR oyunda ne kadar eğleniyor ve VR platformuna ne kadar oyuncu çekebiliyoruz bunlara bakıyoruz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir