Her yıl içerisinde elde ettiği gelirin çeyreğinden çok daha fazlasını oluşturan Apple için TSMC tüm kapıları açmış gözüküyor. Bant rezervasyonundan fiyat optimizasyonuna kadar pek çok detay vardır. 

Küresel çip krizi ile beraber Tayvan merkezli TSMC çok faza ön plana çıkmaya başladı. Daha verimli sonuçlar ortaya çıkarak teknolojileri ile beraber çok daha önemli müşteri bünyesine alan TSMC haliyle yeni üretim sistemlerini üçüncü taraflardan satın alırken ilk sırada geliyor. TSMC’nin önceliği ile tek bir şirkette vardır.

Apple ve TSMC dostluğu ön planda

21 3

Sektör ile ilgili sağlam kaynaklar Apple ile TSMC arasında oldukça büyük bir ortaklığın gerçekleştiği belirtiliyor. Apple için donanım satışlarının son derece önemli olduğu herkes tarafından bilinen bir durumdur. Durum böyle olunca da yonga setlerinin üretimi ile ilgili olarak fedakarlık yapmaktan geri kalmıyor. Söz konusu bu kaynaklara göre TSMC’nin gelirinin yüzde 26’sı Apple tarafından sağlanıyor. Geçtiğimiz yıl içerisinde 45 milyar dolara yakın gelir elde eden TSMC’nin Apple’dan almış olduğu miktar yaklaşık olarak 11 milyara tekabül ediyor. Diğer açıdan ise Apple’ın yonga üretimine ne kadar miktar para ayırdığı da belli oldu. Elbette ki elde edilen bu rakamlar tam olarak üretim masraflarına karşılık gelmiyor demek mümkündür. İçerisinde bantları revize etmek adına ek olarak verilen primler de yer alıyor. İkinci olarak ise MediTek adından söz ettiriyor ve gelirdeki payı yalnızca yüzde 5. AMD, Nvidia gibi müşterilerin payı ise daha da azalıyor. 

20 5

iOS 15.3 beta sürümü yayımlandı

Apple ek olarak ödeme yaptığı ücretler ile 4 nm ve hatta 3 nm hatlarını garantilemiş gibi gözüküyor. Yeni nesil Apple A16 ve Apple M2 yonga setleri ile beraber ardından gelen dönemler için sorun yaşamamak istiyor. Çünkü halihazırda dünya çağında bir çip sıkıntısı vardır. TSMC verilen yüksek miktarlar karşılığında yalnızca bant revizesi yapmıyor. Örnek vermek gerekirse çip krizi sebebiyle müşterilerine yüzde 20 oranında zam yapan TSMC, Apple söz konusu olduğunda zammı yüzde 3’e yakın tuttu. Öyle ki Samsung her an bu güçlü müşteriyle çalışmak için fırsatları değerlendiriliyor. Bu kargaşa içerisinde efor sarf eden bir diğer şirket ise Intel oldu. Özellikle de Arc Alchemist ekran kartlarının üretiminde sorun yaşamamak isteyen firmanın patronu olan Pat Gelsinger kısa bir süre önce TSMC ile bir görüşme gerçekleşti. 2023 yılı içerisinde TSMC’nin en önemli müşterilerinden biri olma için çaba gösteren Intel aynı zamanda 3 nm üretim sürecinde hat rezerve etmek için çabalıyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir