Donald Trump’ın geçtiğimiz yıl içerisinde Twitter hesabını geri alabilmek için Twitter’a açtığı dava sonuçlandı. Federal yargıç, Trump’ın yapmış olduğu tüm savunmaları reddetti. 

San Francisco federal bölge mahkemesinde yargıç olarak görev yapan James Donato, Donald Trump’ın geçtiğimiz yıl hesabını geri almak adına Twitter’a açmış olduğu dava reddedildi. Twitter, Trump destekçilerinin Ocak 2021’de Kongre binasını basmasının ardından eski başkanın hesabı kalıcı bir şekilde askıya alınmıştı. Şirketin yapmış olduğu  duyuruda Twitter, özellikle de geçtiğimiz yıl, 6 Ocak günü attığı iki tweet’e atıf yaparak, tweet’in “ABD Kongre Binası’nda gerçekleşen suç eylemlerini tekrarlamaya teşvik etme olasılığının yüksek olduğuna” inandığını belirtti.

Trump, Ekim ayı içerisinde yasakla ilgili olarak ihtiyatlı tedbir kararı alınması talebiyle dava açmış ve yasağın Birinci Değişiklik haklarını ihlal ettiğini savunmuştur. Donato, bu duruma karşı çıktı ve kararında da Twitter’ın özel bir şirket olduğuna değindi. Hakim, Trump’ın muhalifleri tarafından baskı görmesinin ardından, sosyal ağın bir hükümet kuruluşu olarak hareket ettiği ve bu şekilde eski başkanı yasakladığında Birinci Değişiklik’i ihlal ettiği fikrini de reddetti.

trumpin twittera actigi davanin sonucu belli oldu

Trump’ın savunmalarına red geldi

Trump, açmış olduğu davada yargıçtan Twitter gibi çevrimiçi hizmet sağlayıcıların kullanıcılar tarafından paylaşılan içeriklerden anayasaya aykırı olduğu için sorumlu tutulamayacağını dile getiren federal İletişim Ahlakı Yasası’na hükmetmesi talep edildi. Hakim bu iddiayı da reddetti ve eski başkanın CDA’nın 230. bölümüne itiraz etmek için yasal bir duruşu olmadığına karar verildi. Eski başkan Trump, açığa alınmadan önce sıkı bir Twitter kullanıcısı olarak biliniyordu ve yasaklanmasının ardından ise Truth Social adlı kendi sosyal ağını kurdu. Geçen günlerde CNBC’ye verdiği demeçte, Elon Musk kendi üzerindeki yasağı geri almış olsa da Twitter’da yer almayacağını ve bunun yerine Truth Social’da kalacağını belirtti. Daily Beast’in yakın tarihli bir haberine göre Truth Social, Twitter’ın 217 milyon kullanıcısına göre günlük 513 bin aktif kullanıcı sayısına sahiptir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir