Japonya’ya ait ünlü otomobil markası Toyota, elektrikli otomobillerinde manuel vites kullanabilme imkanı sunmak için çalışıyor. Elektrikli otomobillerde yeni bir devir başlıyor.

Elektrikli otomobiller, elektrik motorları sebebiyle çok vitesli şanzımana ihtiyaç duymazlar. İçten yanmalı motorlar vitese ihtiyaç duyarken durum elektrikli arabalar için farklıdır. Gelişen teknolojiyle birlikte artık içten yanmalı otomobillerde bile manuel vites bulunmuyor. Günümüzde manuel vitesli araç kullanımı her ne kadar fazla olsa da otomatik vitesli araçların tercih edilme sayısı da bir o kadar artmaktadır. Otomatik vitesli araçların tercih edilme sebeplerinden en çok göze çarpanı kuşkusuz debriyaj sistemini ortadan kaldırmasıdır. Trafiği yoğun olan büyük şehirlerde oldukça büyük bir konfor sağlar. İşte bu konforu sevenler kadar manuel vitesi özleyenler de var. Manuel vitesin verdiği hissiyatı ve güveni arayan elektrikli otomobil kullanıcılarına Toyota kayıtsız kalmadı. 

Manuel olarak 14 vites seçeneği sunacak

Toyota, geçtiğimiz yıl elektrikli otomobilleri için manuel vites teknolojisi geliştirdiğini duyurmuştu. Toyota’nın aldığı yeni ortaya çıkan patentlerden öğrendiğimiz kadarıyla bu teknolojide, elektrikli otomobillerde manuel olarak 14 vites seçeneği olacak. Geliştirilen sistemde sürücü tam olarak nasıl bir vites oranı istediğini seçebilecek. 

toyota otomatik vites

Bu sistemin amacı içten yanmalı motor ile çalışan manuel vitesli otomobillerin hissiyatını, konforlu elektrikli otomobillere entegre etmek. Böylece Toyota, hem elektrikli otomobil kullanmak hem de manuel vites kullanmak isteyen sürücülerin tam olarak istediği bir otomobil geliştirilmiş olacak. Test aşamaları devam eden teknolojide, dijitalleştirilmiş manuel vites sistemi kullanılıyor. Araç kalkışında dijital bağlantı kuran debriyaj ile gaz arasındaki klasik denge sağlanıyor. Test edilen teknolojide stop ettirme dahi bulunuyor.

Manuel vitesli elektrikli otomobil teknolojisinin kullanılabilmesi için bu yılın başında net bir bilgi verilmese de 2026 tarihi tahmin edilmişti. Toyota ve Lexus marka otomobiller için geliştirilen manuel vites sistemi, elektrikli araba kullanan ama manuel vitesi de bırakmak istemeyen sürücüler için birebir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir