Arkadaşlık uygulaması olarak bilinen Tinder mülteciler için bir umut ışığı haline dönüştü. İddialara göre Tinder Ukraynalı mültecilere kalacak yer sağlamak için harekete geçti.

Dünyanın en popüler arkadaşlık uygulaması olan Tinder’ı kullanan iki arkadaş konuyla ilgili deneyimlediği tecrübeleri New York Times’a anlattı.

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş tüm dünyada büyük bir yankı uyandırmış durumda. Teknoloji şirketleri de Ukrayna’lı vatandaşlara yardımcı olabilmek için ellerinden geleni yapıyor. Aktarılan verilere göre savaş başladığından beri 2,5 milyondan fazla yurttaş ülkesini terk etmiş durumda. Bu rakam günden güne de artmaya devam edecek gibi duruyor. Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş 2. Dünya Savaşı’ndan bu güne Avrupa’nın yaşadığı en büyük mülteci akımını tetiklemiş durumda. Savaştan kaçan vatandaşlar Romanya ile Macaristan gibi komşu ülkelerde kendilerine kalacak yer bulma çabasına girmiş durumda.

Vatandaşların sosyal medya uygulamalarından yardımlaştığı bilinen bir gerçek olsa da bu uygulamalardan birinin Tinder olması oldukça şaşırtıcı bir gelişme olarak karşılandı. İddialara göre bazı vatandaşlar kalacak yer bulmak için Tinder’ı kullanmaya başladı.

Anastasia Tischchenko ve arkadaşı Natalia Masechko yaşadıkları deneyimi New York Times’la paylaştı. Ülkelerini terk ettiklerinde kötü bir durumda olduğunu belirten iki arkadaş Tinder sayesinde kalacak yer bulduklarını açıkladı.

Mülteciler çözümü Tinder’da buldu

Tischchenko, Times’a yaptığı açıklamada şunları dedi;

“Dünyada pek çok dürüst insan olduğunu düşünüyorum ve bunların bazıları Tinder’da” 

Bu açıklamadan sonra Tinder’daki profiller incelendiğinde Romanya’nın güney sınırındaki bir şehri olan Siret’te komşu ülkelerdeki kullanıcıların yardım amaçlı profillerini düzenlediği ortaya çıktı. Arkadaşlar kendileriyle temasa geçen kişilere de yardımcı olarak ülkedeki manastıra yerleşmelerini sağlamak için Ukraynalı vatandaşların profillerini sağa kaydırarak yardımcı olmaya çalıştıklarını aktarıyor. Ayrıca yaşadıkları bu serüvenin de çok ilham verici olduklarını iletiyorlar.

Anonymous, Ukrayna savaşını Rusya televizyonlarında yayınladı

Daha çok kişiye yardımcı olabilmek adına bir süre Siret’te kaldıktan sonra Tischchenko Polonya’ya gittiğini arkadaşı Masechko’nınsa bir sonraki mülteci dalgasına yardımcı olabilmek için Romanya’da kaldığını belirtti.

Yetkililerden kritik açıklama

Savaşın şiddetini günden güne arttırdığı bu dönemde mülteci krizi de oldukça kritik bir noktaya gelmiş durumda. Geçtiğimiz hafta Cuma günü Polonya’nın en büyük iki şehri olan Varşova ve Krakow’daki yetkililer yaptıkları açıklamada savaştan gelen tüm insanları ağırlamak için mücadele ettiklerini dile getirdi.

Varşova Başkanı Rafał Trzaskowski konuyla ilgili“durum her geçen gün daha da zorlaşıyor” uyarısında bulunurken, BM Mülteci Örgütü, savaş nedeniyle 4 milyon kadar insanın Ukrayna’dan kaçabileceği konusunda açıklama yaptı.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir