Tesla firması, 2023 yılına ait elektrikli araç teslimat ve üretim rakamlarını açıkladı. Çinli BYD firması 2023 yılında 1,6 milyon tam elektrikli araç satışıyla Tesla’nın hemen arkasında yer yer almaktadır.

Son yılların gündemine bomba etkisiyle oturmuş fenomen milyarder Elon Musk’ın şirketi geçen yıl tam olarak 1.846 milyon elektrikli araç üretti ve 1.809 milyonunu teslim etti. Tesla şirketi böylece geçen yılın teslimatlarını tam olarak %38 oranında aşmış oldu. Bu verilere, yılın son çeyreğinde üretilen 494 bin 989 ve teslim edilen 484 bin 507 elektrikli aracın dahil olduğunu belirtelim.

Tesla da bulunan analistlere göre firma 2023’ün başlangıcında 2 milyon araç satışını öngörmüştü, ancak Ekim 2023 kazanç açıklamasında bu tahminin uçuk bir sayı olduğu düşünülerek daha düşük satış sayısı beklentisi içerisine girerek düzenlemeye gidildi. Ancak CNBC’ye göre yine bu veri 2023’ün son çeyreğine yönelik analist beklentilerini aştı.

Tesla firması, geçen çeyrekte 476 bin 777 adet Model 3 ve Model Y elektrikli araç üretti. Bunların 461 bin 538’ini teslim etti. Bu satışlar, yenilenen “Highland” Model 3’ü de içermektedir. Dahi milyarder Elon Musk, geçen çeyrekte Model Y’nin “dünyanın en çok satan arabası olacağını” tahmin etmiş olsa dahi, şirket iki popüler modeli arasında satışları ayırmadı. Şirket, Model S ve Model X elektrikli araçlardan oluşan “diğer modeller” kategorisinde 18 bin 212 satış gerçekleştirmeyi başardı. Cyber Truck içinse henüz herhangi bir satış verisi bulunmuyor.

Tesla’nın Otonom Sistemleri

Tesla Ürünlerinin Otonom Sistemleri
Tesla Ürünlerinin Otonom Sistemleri

Gelelim Tesla ile ilgili son gelişmelere; özellikle otonom sistemiyle ilgili negatif baskılar yaşamaktadır.  Otonom sistem ABD ve diğer ülkelerde düzenleyici incelemeye gönderildi. Fiyat indirimleri sayesinde elektrikli araç satışları da doğru orantılı olarak yükseldi. Özellikle son yılda Model 3 ve Model Y’nin fiyatları sırasıyla 38 bin 990 ve 45 bin 990 dolarlara kadar geriledi. Fiyat düşüşleri sayesinde de elektrikli araç satışları giderek yükseldi. Bu gelişme ise elektrikli araç satışlarına şüphesiz destekleyici bir faktör oldu. Ek bilgi vermek gerekirse Tesla, Ekim ayındaki kazanç açıklamasında ki fiyat düşüşlerini “ekonomik belirsizlik, yüksek faiz oranları ve değişen tüketici duyarlılığına” şeklinde bir analoji yapmıştı.

Daha fazla bu tarz haberler için bizi takip edebilir, düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz! İyi günler dileriz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir