Tesla şirketi süper bilgisayarı Dojo için New York’ta yeni bir yatırım yapıyor. Peki Dojo isimli cihaz ne işe yarayacak?

Tesla’nın bir süredir kendi süper bilgisayar projesi olan Dojo üzerinde çalıştığını bilmekteyiz. Yeni projenin detayları da gün be gün ortay çıkmaya devam ediyor. New York Valisi tarafından yapılan söylemlerde, Tesla süper bilgisayarının bütçe ve büyüklüğü gözler önüne koyuldu.

Tesla, Yeni Süper Bilgisayarı Dojo İçin 500 Milyon Dolar Bütçe Ayırdı

New York Valisi Kathy Hochul’a göre Tesla’nın New York’taki fabrikasına yeni bir süper bilgisayar kuracağını dile getirdi. Şirketin Dojo olarak adlandırdığı projenin bir yenisi için 500 milyon dolarlık yatırım yapılacağı ilgililerine duyurdu.

Dojo süper bilgisayar projesi, Tesla’nın sürücüsüz araç geliştirme çalışmalarını ilerletmeyi amaç edindi. Elon Musk’ın şirketi tarafından tasarlanan süper bilgisayar, sürücü destek sistemlerine güç veren yapay zekayı eğitecek. Bunun için araçlardan gelen videoları işlemeye başladı.

Tesla şirketi süper bilgisayarı Dojo için New York'ta yeni bir yatırım yapıyor. Peki Dojo isimli cihaz ne işe yarayacak?

Musk daha önce Dojo projesinin “uzun vadeli bir bahis” olduğunu duyurmuştu. Yeni süper bilgisayarı New York’a yerleştirme kararı ise Tesla’nın fabrikasını daha da büyütüp geliştirmek istediğini gösteriyor. Fabrikanın asıl amacı aslında SolarCity panelleri üretmek için inşa edilmişti. Ancak günümüzde farklı amaçlara hizmet eder hale geldiğini görmekteyiz.

Musk’a göre 500 milyon dolarlık değerindeki yatırım, üst düzey bir yapay zeka sistemi için yeterli olamayacağı görünüyor. X şirketindeki bir paylaşımda, bu yıl yalnızca Nvidia GPU’larına 500 milyon dolardan fazla harcayacaklarını belirtti. Söylenene göre sürücüsüz araç yapay zekası geliştirmenin yılda birkaç milyar dolara mal olacağı söylendi.

Süper bilgisayar Dojo’nun Tesla’nın uzun süreli otonom sürüş hedefine ulaşması noktasında kritik bir rolü bulunmakta. Fakat projenin ne kadar başarılı olacağını zamanla göreceğimizi düşünüyoruz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir