Elektrikli otomobil devi Tesla, uzun yıllar sonra ilk kez elektrikli otomobil satışında liderliği başkasına kaptırdı. Tesla’yı geride bırakmayı başaran şirket, Çin merkezli ve Warren Buffett destekli BYD oldu.

Elektrikli otomobil sektöründe öncü isim olan Tesla, gelmiş geçmiş en büyük yenilgiyi yaşadı. Elektrikli otomobil sektöründe her geçen gün varlığını güçlendirerek devam eden Çin’in en büyük markası BYD, 2022’nin ilk yarısında satışlarda Tesla’yı geride bırakmayı başardı. Üstelik arada oldukça yüksek bir fark bulunuyor. BYD tarafından aktarılan verilere göre şirket, 2022 yılının ilk 6 ayında toplam 641 bin 350 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleştirdi. Tesla’nın aynı dönem içerisinde hazırlanan raporu ise şirketin 564 bin 743 satış yaptığını gösteriyordu. Elde edilen veriler, BYD’nin şaşırtıcı yıldan yıla büyüme oranını da gözler önüne serdi.

1 yılki satışları Tesla’dan daha fazla

tesla en cok satan elektrikli otomobil markasi unvanini bydye kaptirdi 1

Elde edilen verilere göre BYD, 2022 yılının ilk 6 ayında, 2021’in ilk altı ayına göre %315 daha fazla araç satışı yaptı. BYD’nin küresel anlamdaki en büyük rakibi olan Tesla’da ise bu artış oranı %46 ile sınırlıdır. Bir diğer yandan ise bu satış oranları, iki şirketin de elektrikli otomobillerinin karşılaştırılabileceği anlamına gelmektedir.

BYD’nin pek çok otomobil modeli, tamamen elektrikli otomobil satışı yapan Tesla’nın aksine plug-in hibrit olarak satışa sunuluyor. Ancak Çin, bu otomobilleri de 0 emisyonlu otomobiller grubuna dahil ediyor. Şirketin aynı zamanda tam elektrikli otomobilleri de vardır. Aynı zamanda BYD’nin tedarik zincirindeki güçlü konumu, şirketin Tesla’nın batarya satışı yapmaya başlaması tahminlerini de ortaya çıkarıyor. Hatta geçtiğimiz günlerde ortaya atılan bu tahminler, BYD’nin Kıdemli Başkan Yardımcısı Lian Yubo’nun açıklamasıyla kesinliğe kavuşmuştu. Yubo, BYD’nin ‘çok yakında’ Tesla’ya batarya satışı yapmaya başlayacağını bildirmişti.

Elektrikli araçlar için yeni ÖTV düzenlemesi yürürlüğe girdi

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir