AB Parlamentosu’nda yapılan son oturum, uzun zamandan beri konuşulan yasanın onaylanması ile sonuçlandı. Karara göre taşınabilir cihazların tümü, aynı şarj tipini kullanmak zorunda.

Avrupa Birliği uzun zamandan beri çevreci bir tüketimi desteklemek ve kullanıcılar için kullanımı kolaylaştırmak adına tek tip şarja geçiş yapmayı planlıyordu. Bu durum en çok cihazlarında farklı soket kullanan Apple’ı ilgilendirirken, geçtiğimiz gün parlamentoda yasa gündeme geldi ve oylama yapıldı. Avrupa milletvekilleri, yeni taşınabilir cihazların aynı tür şarj kablosunu kullanmasını gerektiren bir yasada oy kullandı. Oylama sonucunda 602 evet, 13 hayır, 8 çekimser oy verildi. Yapılan bu oylama sonucunda tek tip şarjın kullanılması konusunda gerekli onay verildi ve yasa resmiyet kazandı.

Apple 2023’te USB-C şarjlı AirPods’a geçiş yapıyor

Yeni karar neleri değiştirecek?

Yeni karar ile birlikte Apple’ın iPhone ve iPad gibi modelleri dahil olmak üzere akıllı telefonlar ve tabletlerde USB-C şarj girişleri kullanılacak. Üreticilerin farklı girişleri kullanması kabul edilmeyecek. Bunun için belirlenen tarihi ise 2024. Bu tarihe kadar herhangi bir zorunluluk olmayacak ancak bu tarihten sonra üretimi yapılan cihazlarda USB-C şarj kullanılacak. Dizüstü bilgisayarlarda ise değişiklik için 2026’ya kadar süre verilmiş durumda. Bu alanda da 2026 sonrasında USB-C dönemi başlayacak.

Twitter’dan duyurdu

Kararla ilgili en dikkat çeken detaylardan birisi Twitter mesajı oldu. AB Rekabetten Sorumlu Birim Müdür Margrethe Vestager, yeni kuralı Twitter’da açıklayarak aynı zamanda bir kutlama yaptı. Birden fazla şarj cihazına sahip olmayı “israf” ve “zorluk” olarak ifade eden Vestager, paylaşımıyla dikkat çekti.

Geçtiğimiz yıldan beri konuşulan karar ile ilgili Apple ise oldukça katı. Zira 2021 yılında şirket tarafından yapılan açıklamada “Yalnızca bir tür bağlayıcıyı zorunlu kılan katı düzenleme, yeniliği teşvik etmek yerine bastırıyor ve bu da Avrupa’daki ve dünyadaki tüketicilere zarar verecek”. denilmişti. Yeni düzenleme kapsamında USB-C şarj kullanılması gereken cihazlar şöyle;

  • Cep telefonları
  • Tabletler
  • E-okuyucular
  • Fareler ve klavyeler
  • GPS (küresel konumlandırma sistemi) cihazları
  • Kulaklıklar
  • Dijital kameralar
  • Taşınabilir oyun konsolları
  • Taşınabilir hoparlör

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir