2023’ün son çeyreği ile ilgili küresel tablet satışları raporu hazırlandı. Rapora göre sektörde yüzde 11 düşüş yaşanırken markalardaki değişim dikkat çekti.

Dünya genelindeki tablet satışlarına yönelik Canalys’in beklenen çalışması tamamlandı. Küresel ölçekte hazırlanan bu rapor, sektörün geleceğine yönelik önemli mesajlar taşıdığı gibi 2024’teki öngörülerin de yapılmasını sağlıyor. Rapora göre 2023’ün 4. Çeyreğinde küresel tablet satışları %11 oranında düşüş yaşadı. Bu düşüşe rağmen Huawei’nin satışlarda artış sağlaması dikkat çekti.

Yıllık Düşüş Yüzde 10 Oldu

Son çeyrek raporlarının da açıklanmasıyla birlikte tablet sektörü 2023 yılını yüzde 10’luk düşüşle kapattı. Yıl boyunca 135,3 milyon cihaz satışı gerçekleştirilirken 2011 yılından beri en düşük rakamların 2023’te yaşandığı anlaşıldı. Son çeyrekte özellikle tatil döneminin olması rağmen satışlarda artış yaşanmasının beklendiği ancak beklentilerin altında kalan sektörün düşüşten kurtarılamadığı raporda özellikle vurgulandı.

2024 yılına yönelik yapılan tahminlerde ise TCL, Lenovo ve özellikle bazı ülkelerin toplu alım yapacağını duyurması nedeniyle toparlanma sürecine girilmesi bekleniyor. Üstelik iPad serisinin de 2024 itibariyle yenileneceğinin düşünülmesi, tablet sektörü için umut veriyor.

Tablet Satışları Yüzde 11 Düştü! İşte Zirvedeki Markalar
Tablet Satışları Yüzde 11 Düştü! İşte Zirvedeki Markalar

Apple Zirvedeki Yerini Korudu

Tablet satışlarının marka bazındaki incelemesinde ise Apple zirvede kalmaya devam etti. 14,8 milyon iPad satışı gerçekleştiren Apple, en çok tablet modelini satan marka olarak fark yarattı. Ancak bir öneki yıla göre Apple’ın satışlarında dahi yüzde 24 oranında bir düşüş yaşandı. İkinci sırada ise Apple’ın sektördeki en büyük rakibi Samsung yer aldı. Samsung, 6,8 milyon cihaz satışı yaparken yıllık bazda yüzde 10,5 oranında düşüş yaşadı. Listede en büyük atılımlardan birisi Huawei’den geldi. Zira şirket 2,8 milyon cihaz sattı ve 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 95,4 oranında bir büyüme yakaladı. Lenovo 2,6 milyon satış, Amazon ise 2 milyon satış ile ilk beşi oluşturdu. Son çeyrekte yakalanan bu rakamlar markaların düşüşe rağmen etkileyici satışlar gerçekleştirdiği gösteriyor. Bununla birlikte 2024 yılında markaların yeni modelleriyle daha fazla satış yapması bekleniyor.

2024 yılının ilk çeyrek raporlarının açıklanmasıyla birlikte tablet sektörünün yıl genelinden nasıl bir performans yakalayacağı da belli olacak.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir