Teknoloji pazarında yer alanlar listesinde ilk sıralarda olan Tabletler, son zamanlarda durgun bir dönem yaşadığını gösteren verilerle karşı karşıya kalmış gibi görünmektedir.. Bu durum, satışlar üzerinde olumsuz bir etki yaratmış gibi görünüyor.

Tablet pazarı, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde düşüş yaşamaya devam ediyor.
Tablet pazarı, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde düşüş yaşamaya devam ediyor.

Uluslararası Veri Şirketi (IDC) tarafından paylaşılan bilgilere göre, Temmuz-Eylül ayları arasını kapsayan yılın üçüncü çeyreğinde tablet pazarı, geçen yılın aynı dönemine göre %14.2 oranında bir düşüş kaydetti. Toplamda 33.2 milyon adede gerilemiş oldu.. Ancak bu düşüş, ikinci çeyrekte görülen %29.9’luk keskin azalmanın ardından bir toparlanma işareti olarak da yorumlanmaktadır. Aynı dönemde Chromebook pazarı da olumsuz büyüme eğilimini sürdürmeye devam etti.

Apple, global tablet pazarında hala liderliğini korumaya devam ediyor. Şirket, %37.5 pazar payıyla 12.5 milyon adet sevkiyat gerçekleştirdi. Güney Kore merkezli teknoloji devi Samsung ise 6 milyon adetlik sevkiyat ve %18 pazar payıyla ikinci sırada yer almayı başardı. Lenovo ve Huawei sırasıyla %7.9 ve %6.8 pazar payı ile üçüncü ve dördüncü sıralarda bulunuyor. Amazon ise 2.2 milyon adetlik satış ve %6.5 pazar payı ile beşinci sıraya yerleşti. Ancak tüm bu markalar yıllık bazda negatif büyüme yaşamış oldular.

Tablet pazarının daralması, markaların gelecekte daha entegre yazılım ve hizmetler sunabilme yeteneklerini göz önünde bulundurarak tabletleri akıllı telefonlar ve PC’lerle daha etkili bir şekilde bütünleştirmeleri gerektiğini göstermektedir. Tablet pazarında kısa vadede büyük bir büyüme beklenmese de, eğitim sektörü ve diğer sektörlerdeki artan kullanım alanları, pazarın uzun vadede ayakta kalabileceğine işaret etmektedir.

Chromebook ve diğer markalarda durumda olumsuz

Diğer yandan, Chromebook segmenti de yılın üçüncü çeyreğinde %20.8 oranında bir düşüş yaşadı. Bununla birlikte, eğitim sektörünün gelecekte bu pazarı canlandırması beklenmektedir. Acer, %28 pazar payıyla Chromebook pazarının lideri konumunda bulunmaktadır. HP ve Dell ise %19 pazar payı ile ikinci sırayı paylaşmaktadırlar. Lenovo %18 pazar payıyla dördüncü sırada yer alırken, ASUS %6.4 pazar payıyla beşinci sırada kendine yer edinmiş oldu. İlerleyen zamanlarda tablet sektörü de merakla beklenenler arasında yerini alıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir