Apple’ın geliştirdiği ilk mouse için Steve Jobs’a esin kaynağı olan üç tuşlu mouse ve yanında satışa sunulan komut cihazı, tahmin edilen fiyatın çok üzerinde bir fiyata alıcı buldu. Amerikalı mucit Douglas Engelbart tarafından geliştirilen mouse açık artırmayla 178 bin 936 dolara satıldı. Engelbart insan-bilgisayar etkileşimi ile ilgili çalışmalarına başlamasından 8 yıl sonra 1968’de San Francisco’da katıldığı bir konferansta mouse’u tanıtmıştı.

Yapılan bu konferans “Tanıtımların Anası” olarak bilinmekte olup konferansta bilgisayar dünyasının temellerini oluşturan birçok donanım ve yazılım sistemi tanıtılmıştı. Amerikalı mucitin sunduğu fikirler büyük ilgi görmüştü ancak bu fikirlerin ana akım haline gelmesi 10 yıldan daha uzun bir süre aldı. Engelbart’ın ilk geliştirdiği mouse modellerinden olan mouse’da, imleci konumlandırmak için iki disk bulunuyordu. İlerleyen çalışmalarda mouse larda diskler yerine top ya da optik ışıklar kullanılmaya başlandı.

Apple için öncü tasarım

Apple’ın kurucularından Steve Jobs, Douglas Engelbart tarafından geliştirilen mouse ve GUI konseptlerinin kullanıcı dostu olmasından etkilendi ve bunları sadeleştirerek kendi çalışmalarında kullanmak istedi. Jobs uygun fiyata ve basit tek tuşlu bir mouse itiyordu.

Şirket, 40 bin dolara SRI’dan Engelbart’ın mouse patentini satın aldı ve Jobs istediği mouse için IDEO tasarım firmasıyla anlaştı. Yapılan çalışmalar sonrası Apple’ın ilk mouse’u 1983’te piyasaya çıktı.

Moleküler Biyoloji ve Genetik

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir