Özellikle veri tabanları ile çalışan yazılımcıların çok yakından bilmesi gerektiği gibi SQL, bir programlama dili değildir. Ancak veri tabanları ile ilişki kurulması ve yönetimin sağlanabilmesi adına kullanılan özel bir dil olması nedeniyle hemen herkesin sektörde sorunsuz bir şekilde veri tabanları ile çalışabilmesi adına SQL sistemini çözmesi gerekir. SQL ile geliştirilen veri tabanları çok yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandığından dolayı basit düzenlemeler ve işlemlerin yapılabilmesi adına dahi bu özel sistemin bilinmesi ve öğrenilmesi gerekebilmektedir.

SQL nedir, neden önemli?

Belirtildiği gibi veri tabanında bulunan tüm veriler, bu özel veri tabanı ile yönetilir. Bu konuda daha yaygın ve yeni bir sistem olması nedeniyle SQL üzerinden işlem yapılmaktadır. SQL ile veri tabanındaki verilerin değiştirilmesi, kontrol edilmesi, silinmesi ve yeni veri eklenmesi gibi pek çok farklı işlem kolayca yapılabilmektedir.

Tarihsel süreç içerisinde SQL, en son geliştirilen sistemlerden bir tanesidir. SQL öncesinde sırasıyla; SQUARE, SEQUEL kullanılmıştır. SQL ise sistemlerinin gelişmesi ile mevcut dillerin yanıt verememesi üzerine geliştirilmiş özel bir sistemdir. MEB Structured Query Language kısaltması olarak kullanılır. Türkçe ise Yapılandırılmış Sorgu Dili olarak geçmiştir.

Kolay ve güvenilir bir şekilde verilerin yönetimini ve ilişkilerin tanımlanmasını sağlar. SQL üstelik yaklaşık 1-2 günde yoğun bir eğitim ile öğrenilebilecek durumdadır. İngilizce bilen kişilerin çok daha kolay bir şekilde çözebildiği bu sistemde, komutlar basit yapılardan oluşmaktadır. Ancak bu dilin öğrenilmesinden ziyade güvenlik noktasında açıkların kapatılması ve oluşturulmuş veri tabanlarının güvenliğinin sağlanması gerekir. Bu nedenle SQL yapılandırılmasını ve yönetilmesini öğrendikten sonra mutlaka güvenlik alanında da sistem kontrolleri sağlanmalıdr

SQL dili kullanılan bazı veri tabanları:

  1. Microsoft Access
  2. MySQL
  3. Firebird
  4. PostgreSQL
  5. Progress
  6. Microsoft SQL Server
  7. IBM Informix
  8. Oracle
  9. Sybase
  10. IBM DB2

sql
Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir