Dünya genelinde en çok kullanılan şarkı dinleme uygulamalarından bir tanesi olan Spotify, dinleyiciler kadar şarkıcılar için de özel bir platform. Bu pazarda özellikle dinleme başına ne kadarlık kazanç sağladığı oldukça merak ediliyor. Zira özel içeriklerle yayın yapan kullanıcılar da sistemde şartları yerine getirmesi halinde kazanç sağlamaya başlayabiliyor. Bu konu ile ilgili yapılan yeni araştırmalarda ise güncel telif ücretleri kapsamında Spotify’da şarkıcıların dinleme başı ne kadar ödeme aldığı ortaya çıkarıldı.

Spotify’da şarkıcılar dinleme başına ne kadar ödeme alıyor?

ABD özelinde yapılan araştırmaya göre şarkıcıların dinleyicilerden dinleme başına 0.0035 dolar aldığı görüldü. İtalya’da ise aynı rakam çok daha düşük ve 0.0019 olarak belirlenmiş durumda. Global hesaplar üzerinden yapılan dinlemelerde ise şarkıcıların dinleme başına aldığı ücret 0.003 ile 0.005 arasında değişkenlik gösteriyor. Dinleme başına olan bu ücret ile birlikte 1 dolar kazanmak isteyen şarkıcının şarkısı ile en az 250 defa dinlenmesi gerekiyor. Şarkıcıların sistem üzerinden iyi bir gelire ulaşabilmesi adına milyonlarca dinlenme alması gerekiyor.

Şarkıcıların gelirlerinde abonelik durumu etkili oluyor

Şarkıcıların gelirlerinde bazı değişkenler de bulunuyor. Öyle ki ücretli ve ücretsiz olarak 2 farklı kullanım tipine sahip olan Spotify’da ücretsiz olarak şarkıları dinleyen kullanıcıların katkısı çok daha az. Ancak ücretli abonelik alan kullanıcıların da dinlemeleri ile birlikte şarkıcıların daha fazla kazanç sağlamasına destek verdiği biliniyor. Şu anda 172 milyondan fazla ücretli abonesi bulunan uygulamanın, aktif aylık kullanıcı sayısı ise 381 milyon. Bununla birlikte net bir şekilde raporlamalar yapılmadığından dolayı uygulama kapsamında net kazançlar için nasıl bir hesaplamanın yapıldığı ve platformda en çok kazanan şarkıcının kim olduğu bilinmiyor. Ancak şarkılar için belirlenen ücretler üzerinden ortalama hesaplar ile gelirlerin ne kadar olduğu belirlenebiliyor.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir