Spotify’ın Al şirketi Boomy’den gelen on binlerce şarkıyı kaldırdığını duyurdu. Müzik platformu, Al tarafından üretilmiş olan içeriğin hızla çoğalmasının altını çizerek, başlangıç  sistemleri tarafından oluşturulan şarkıların %7 sinin kaldırıldığını söyledi.

Universal Music’in Spotify’a ve diğer büyük hizmetlere Boomy’nin şarkıları içerisinde şüpheli akış etkinliği tespit ettiğini söylediği açıklandı. Başka bir ifade ile botların dinleyici rakamlarını artırmak amacı ile ve yükleyiciler için haksız gelir elde etmek için kullanıldığına dair oluşan şüpheler vardı. Spotify, sanatçılara ve hak sahipleri için dinlenme bazında telif ücreti ödüyor.

Bazı Boomy parçaları kaldırmış olduğunu doğrulayan Spotify, Insider’a birkaç açıklamada bulundu. 

Spotify şunları dile getirdi:

“Yapay akış, Spotify’ın hizmetimizde ortadan kaldırmak için çalıştığı uzun süredir devam eden, sektör çapında bir sorun” dedi. “Potansiyel manipülasyon vakalarını belirlediğimizde veya bu durumlarla ilgili uyarı aldığımızda, parçaların kaldırılması ve telif ücretlerinin alıkonulması gibi eylemlerde bulunarak etkilerini hafifletiyoruz.”

Spotify

Spotify yapay zeka tarafından üretilmiş şarkıları kaldırdı

Yapay zeka tarafında üretilmiş olan müzik, geçen aylarda Drake ve The Weeknd’den vokaller içerir gibi görünen bir şarkının viral olmasının hemen ardından manşetlere çıkmıştı. Her iki sanatçıyı da temsil etmekte olan Universal Music Group, üretken Al sistemleri ile eğitmek için ikilinin seslerini kullanarak “sözleşmelerin ve telif hakkı yasasının ihlali” olduğu iddiası ile geldi. Hem Spotify hem de Apple Music şarkıyı kütüphanelerinden tamamen kaldırdı. 

2021 yılında kapılarını açan Boomy, İnsanların metin girişlerine bakılarak şarkı üretmesini sağlıyor Hafta sonu şirket açıklamalarında:

“Boomy sanatçılarının yeni sürümlerinin küratörlüğünü yaptığı teslimatın Spotify’da yeniden etkinleştirildiğini” söyledi.

Boomy, kullanıcılarının “14.544.448 şarkı yarattığını” ve “dünyada kayıtlı müziğin” %14’ünden biraz daha azını oluşturduğunu söyledi. Web sitesi kullanıcılarının ise saniyeler içinde orijinal şarkı oluşturabilecekleri bu alanda, ardından bunları “akış platformlarına yükleyebileceklerini ayrıca insanlar yüklenen şarkıları dinledikçe ödeme alabileceklerini “ de belirtiyor.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ - İŞLETME BÖLÜMÜ SON SINIF ÖĞRENCİSİ

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir