Popüler müzik şirketlerinden biri olan Spotify’ın 2024 yılında telif haklarında değişikliğe gitmesi bekleniyor. Bu değişiklik gerçekleşirse Spotify’ın sanatçılar ve plak şirketlerine yaptığı ödeme artacak.

Spotify

Spotify’ın, Music Business Worldwide’ın haberine göre 2024 yılında telif haklarında büyük bir değişikliğe gitmesi söz konusu. Bu değişiklik gerçekleşirse sanatçılar ve plak şirketleri bir hayli sevinecek. Çünkü Spotify’ın yaptığı ödeme artacak. Spotify’ın bu kapsamda üç değişiklik yapması bekleniyor.

Spotify’ın yapacağı değişikliklerin ilkinde müzik dağıtımcılarının ismlerinde sahtekarlık yapması ve parçaları tekrar tekrar yayınlamaları veya oynatma sayılarında hile yapmaları (yapay olarak artırmaları) sonucunda cezai işlem uygulanacak.

Bir diğer ikinci değişiklik ise “beyaz gürültü” ve müzik dışı içerik koyanlar hakkında. Spotify 30 saniyeden uzun parçalara ödeme yaptığı için platformda 30 saniyenin az üzerinde birçok beyaz gürültü parçaları yer alıyor. Bu değişiklik ile beraber bu parçaların telif hakkına sahip olabilmeleri için daha fazla dinlenmeleri gerekecek.

Değişiklikler küçük sanatçıları etkileyecek

Son değişikliğe göre bir şarkının telif ücreti getirmesi için gerek duyulan minimum dinlenme sayısının artırılması bekleniyor. Bu değişikliğe göre bir şarkının ödeme almaya hak kazanması için ayda 5 cent ya da tahmini olarak yılda ortalama 200 dinlenme sayısını kazanması gerekiyor. Fakat birçok bağımsız şarkı bu sınırı aşamıyor. Bu sanatçıların kazanması gereken paralar yayın paylaşımı havuzunda toplanacak. Miktar az görünse bile toplama bakıldığında bu miktarın milyonlarca dolara ulaşacağı tahminler arasında. Havuzda toplanacak olan paralar da sınırı geçen diğer sanatçılara dağıtılacak.

Spotify’ın bu değişikliğe karşı tezi, ödemelerin genellikle dağıtım hattına takıldığı ve sanatçılara pek bir şey kalmadığı yönünde. Yayıncılara sınır koyan tek platformun Spotify olmaması ile beraber Youtube da içerik üreticilerine para kazanabilmeleri için 1000 abone ve 4000 saat izlenme sınırı koymuş durumda. Bu durum bazıları için zenginden alarak fakire vermek olarak değerlendiriliyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir