The Verge’de konu alan habere göre Epic Games ile Google davasından yeni bir detay ortaya çıktı. Habere göre müzik akış hizmeti Spotify, Google ile gizli bir anlaşma yaptı. Google küresel ortaklıklar başkanı Don Harrison, kullanıcıların Spotify’ın kendi sistemi üzerinden üyelik satın almayı seçtiğinde Spotify’ın yüzde 0 komisyon ödediğini belirtti. Kullanıcılar ödemeyi Google’ın kendi ödeme sistemi kanalından yaparsa Spotify sadece yüzde 4 komisyon ödüyor, bu da Google’ın normalde uyguladığı yüzde 15’lik kesintiye göre düşük bir oran.

Harrison’ın mahkemedeki ifadesinde,

“Müzik dinlemek telefonların temel hedeflerinden biri. Spotify’ın Play hizmetlerinde ve temel hizmetlerde sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamazsak, insanlar Android telefon satın almayacaktır”

dediği aktarıldı. Anlaşmanın bir maddesi olarak hem Google hem de Spotify bir fona 50 milyon dolar yatırmayı da kabul etti.

Bu açıklamalar, Fortnite’ın yapımcısı Epic Games tarafından ilk olarak 2020 yılında Google’a açılan davada dile getirildi. Epic, Google’ın Android’deki Play Store’unun, kullanıcılara Play Store aracılığıyla uygulama içi satın alımlar sağlaması karşılığında uygulama yapımcılarını fazla miktarda paradan vazgeçmeye zorlayan yasa dışı bir tekel olduğunu iddia etti. Epic, 2021 yılında Apple’a benzer bir dava açmıştı fakat davayı kaybetmişti.

Spotify’ın Play Store'da Komisyon Ücreti Hakkında Gelişmeler

Google Sözcüsü Dan Jackson açıklamada bulundu

Google sözcüsü Dan Jackson Engadget’e yaptığı açıklamada,

“Android ve Play’e tamamen yatırım yapan az sayıda geliştirici, önemli finansal yatırımlar ve farklı form etkenlerinde ürün entegrasyonlarını içeren daha geniş bir ortaklığın parçası olarak farklı hizmet fiyatlarına sahip olabilir. Bu önemli yatırım ortaklıkları, tüm kullanıcıların tecrübelerini  sürekli olarak geliştirerek ve tüm geliştiriciler için yeni fırsatlar vererek Android ve Play’e fazla sayıda kullanıcı getirmemize imkan sağlıyor” ifadelerine yer verdi.

Spotify başlangıçta Google ve Apple’a karşı davasında Epic’i destekledi. Fakat firma 2022’de Google’a daha az kesinti verilmesi şartıyla Android uygulamalarının var olan ödeme sistemlerini kullanmasını sağlayan “User Choice Billing” adlı bir Google programını kullanmaya başladı. Mahkemede ortaya çıkan özel anlaşma, Google’ın Spotify gibi trend uygulamalar için çok daha fazla ayrıcalık vermeye istekli olduğunu gösterdi.

Spotify’ın Play Store'da Komisyon Ücreti Hakkında Gelişmeler

Google’ın Ticari Gizlilikleri Ortaya Çıktı

Son birkaç günde Google’ın oldukça büyük ticari gizlilikleri ortaya çıktığını belirtelim. Geçen hafta, ayrı bir antitröst davasında şirket adına ifade veren bir ekonomi profesörü, Google’ın, Apple’ın Safari tarayıcısı üzerinden sağladığı tüm reklam gelirinin yüzde 36’sını Apple’a ödeme yaptığını ortaya çıkardı. Alphabet CEO’su Sundar Pichai de  sonra bu sayıyı Epic – Google davasında ifade verirken onayladı.

The Verge ayrıca bu ayın başlarında Google’ın bir başka trend yayın hizmeti olan Netflix’e özel bir anlaşma teklif ettiğini de  bildirdi. Açıklamaya göre Google, yüzde 10’luk indirimli komisyon sunduğunu  ancak Netflixin bunu geri çevirdiğini; bunun yerine kullanıcılara tamamen Android uygulaması üzerinden Netflix’e kaydolmanın bir yolunu sağlamamayı tercih etti.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ - İŞLETME BÖLÜMÜ SON SINIF ÖĞRENCİSİ

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir