Spotify yaptığı son paylaşım ile Spotify Loud & Clear 2024 raporunu yayınladı. Yeni rapor, şirketin yayın ve önemli gelişmeleri içeriyor.

Spotify, yıl boyunca milyonlarca kullanıcısı tarafından milyarlarca şarkının ve podcastin dinlendiği bir platform. Ciddi bir etkinliğin gerçekleştirildiği uygulamada Loud & Clear adıyla yeni bir rapor paylaşıldı. 2024 itibariyle son durumu aktaran şirket, bu raporu ile platformda öne çıkan detayları, istatistikleri paylaştı

İngilizce Dışındaki Gelişmeler Dikkat Çekti

Raporda üzerinde özellikle durulan konuların başında dil etkinliği vardı. Spotify’da 10 bin dolardan daha fazla gelir elde eden sanatçılarından yarısından fazlasının İngilizce dışında bir dilde olduğu belirtildi. Bu da uygulamanın uluslararası alanda daha fazla benimsendiğini ve para kazanma noktasında tercih edildiğini gösteriyor. 66 bin sanatçının ana dili İngilizce olmazken bu konuda Spotify uzun zamandan beri sürdürdüğü çabalarının meyvelerini almaya başladığı da görülebiliyor.

İngilizce dışında şu anda platformda yaygın bir şekilde tercih edilen diller sıralamasında ise  İspanyolca, Almanca, Portekizce, Fransızca ve Korece öne çıkarken Hintçe, Endonezce, Pencapça, Tamilce ve Yunanca geliyor. Spotify 2023 yılında Türkiye’deki etkinliğini de arttırmış olsa da sanatçılar bazında böyle bir gelişme yaşanmamış görülüyor.

Spotify Loud & Clear 2024 Raporu Paylaşıldı
Spotify Loud & Clear 2024 Raporu Paylaşıldı

4.5 Milyar Dolarlık Gelir

Şirketin sanatçıların gelir durumlarına yönelik yaptığı açıklamada ise önemli bir gelişmenin daha yaşandığı görüldü. Platformda 9 milyar dolarlık bir sanatçı geliri elde edilirken bu gelirlerin 4.5 milyar dolarlık kısmı bağımsız sanatçılara ait oldu. bu da bugüne kadar bağımsız sanatçıların en büyük gelir rakamlarına ulaştığı bir yılın geride bırakıldığını gösterdi.  Raporda öne çıkan diğer detaylar ise şöyle;

  • Platformdan para kazanan sanatçı sayısı son 2017-2023 arasında 3 kat artış kaydetti. Minimum
  • Platformdan 1 milyon doların üzerinde para kazanan isimlerin hiçbirinin hit şarkısı olmadığı ve platformda öne çıkmadığı tespit edildi.
  • Spotify sanatçılara 9 milyar dolarlık ödeme yaparak bu alanda en büyük desteği sağlayan şirket oldu.
  • Spotify’ın kuruluşundan 2023’e kadarki süreye kadar yapılan toplam ödeme 48 milyar doları aştı.
  • Şarkı yazarlarına son 2 yıl içinde 4 milyar dolar ödendi.
  • En az 10 bin dolar kazanan kişilerin 2023 yılındaki geliri, 2017’e göre 5 kat artış kaydetti.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir