Spotify’ın, Apple’a App Store politikalarına yönelik şikayetlerinde Avrupa Birliği’nin Spotify’dan yana karar vermeye yakın oldukları söyleniyor. Bu şikayet Spotify gibi bir çok müzik dinleme platformunun alternatif ödeme yöntemlerinin tanıtımını engellediği öne sürülen “yönlendirme karşıtı” kurallara odaklanıyor. Bu karar Spotify kararını öne çıkarsa da aylık abonelik gerektiren yazılım kullanan her bireyi etkiliyor. Önceki haberlerde Avrupa Birliği’nin bir uzlaşma arayışı içinde olduğu belirmişti. 

Bloomberg haberinde, yaşanan yönlendirme karşıtı karar üzerinde son düzenlemelerin yapıldığını ve resmi açıklamanın gelecek yılın başlarında yapılacağı belirtildi. Avrupa Birliği’nin Apple’ın bu şikayetlere ve cezaya yol açan politikasını yasaklaması ve Apple’a ceza kesmesi bekleniyor. Cupertino, CA merkezli şirketin büyük bir ceza alması öngörülüyor. Uzmanlar bir kısmı verilecek bu cezanın yıllık küresel gelirin %10’u kadarına çıkabileceğini söylüyor. Bu da takriben 40 milyar dolara denk gelmekte. 

Avrupa Birliği caydırıcı olmak açısından yalnız para cezaların güvenmek yerine bu tür ceza gerektiren uygulamaları sonlandırmayı gerçek anlamda daha çok vurgu yapmayı tercih ediyor. Bu sebeple cezaya verilecek cezanın daha düşük olması bekleniyor. Fakat bunların tamamının şu noktada bir varsayımdan ibaret olduğunu unutmamak gerekiyor. Spotify arasındaki gerginlik dört yıl önce başlamıştı

Spotify

Spotify ile Apple arasındaki gerginlik dört yıl öncesine dayanıyor

Spotify şikayeti ile Apple tarafına açılan soruşturma bundan dört yıl önce başlamıştı. Spotify, yönlendirme karşıtı uygulama olan App Store maliyetlerini karşılayabilmek için fiyatları artırma yoluna gitmek zorunda kaldığını belirten bir şikayette bulundu. İlk itiraz beyanı 2021’de gelirken, resmi süreç geçtiğimiz şubat ayında başladı.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir