Spotify Adele’nin isteği üzerine en sevilen özelliklerden birisini iptal etmek için hazırlıklara başladı. Albüm sayfalarında karışık oynat seçeneğini kullanıcılara sunan ve albümlerde de farklı bir dinleme imkanı yaratan Spotify, bu özelliğini kademeli bir şekilde tüm kullanıcılardan kaldıracak.

Albümleri sıra ile dinlemek istemeyen kişilerin tercih ettiği karışık dinleme özelliğinin sanatçılar için nasıl bir sorun yarattığı net olarak bilinmese de dünyada yakından takip edilen Adele’nin talebi ile birlikte albüm sayfalarında yer alan karışık oynat seçeneği kaldırıldı. Ancak şu anda uygulamada şimdi çalınıyor sayfasında albüm dinleniyorsa, karışık olarak dinleme özelliği hala mevcut. Kısa süre içerisinde bu bölüme de düzenleme getirilmesi bekleniyor.

Albüm gidişatını bozuyormuş

Konu ile ilgili yabancı kaynaklarda yer alan ilk bilgilerde albüm sıralamalarında belirli bir tercihin yapıldığı ve şarkıların buna göre albümde yer aldığı belirtildi. Ancak şarkıları dinlemek isteyenlerin karışık bir şekilde albümleri dinlemesi ise istenen etkiyi dinleyicilere geçiremiyor ve albüm gidişatını bozuyormuş. Bu nedenle de albümler artık ana sayfada sadece orijinal sırasıyla dinlenebilecek. Üstelik bu özellik tüm kullanıcıları kapsıyor.

Pek çok yeni ve ayrıcalıklı özelliği kullanmak isteyenler Spotify Premium üyeliği alarak daha iyi bir deneyim elde etmek istese de albümlerdeki karışık oynatma özelliği, Premium abonelerinde de kaldırıldı. Gündemde yeni bir tartışma başlatan bu konu ile ilgili ilk açıklamalardan birisi ise Adele’den geldi. Adele, “Bu, sürekli değişen sektörümüzde sahip olduğum tek istekti! Albümleri bu kadar özen ve düşünceyle şarkı listemize boşuna koymuyoruz. Sanatımız bir hikâye anlatır ve hikâyelerimiz istediğimiz gibi dinlenmelidir. Dinlediğiniz için teşekkürler Spotify.” ifadelerine yer verdi.

Ancak Adele tarafından yapılan bu paylaşım, kısa süre içerisinde sosyal medya ağlarında yeni bir tartışmaya yol açtı. Kullanıcının ücretli bir şekilde satın aldığı aboneliklerde dahi istediği şekilde bir müzik keyfini yaşayamayacak olması, Spotify ve Adele’nin ağır bir şekilde eleştirilmesine neden oldu. Şu ana kadar Spotify tarafından konu ile ilgili herhangi bir yorum ya da yanıt gelmedi. Ancak önümüzdeki günlerde benzer özelliğin diğer müzik dinleme platformları ve uygulamalarında da yer alabilmesi mümkün. Sanatçılar uzun zamandan beri böyle bir özellik getirilmesini istediği için geliştiricilerde büyük bir baskı oluşturabilir. 

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir