Spam ne anlama geliyor? Bu yazıda, dünya çapında milyonlarca insanın sürekli olarak maruz kaldığı spam ile ilgili bir soruları bu yazımızda yanıtlıyoruz.

Linktree nedir?

Spam ne demek sorusuna cevap almak isteyenler için detaylı bir rehber hazırladık. Hazırladığımız rehberde spam nedir dahil pek çok sorunun cevabını bulacaksınız.

Dijital dünyada birçok kişi sürekli olarak spam ile karşı karşıya kalmaktadır. Spam ile karşılaşan kullanıcılar kendilerine bu mesajların ne anlama geldiğini ve tehlikeli olup olmadıklarını sorar. Hazırladığımız makaleye göz atarak spam hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Spam nedir?

Pek çok türü bulunan spam, istenmeyen ileti anlamına gelmektedir. Elektronik mesajlaşma sistemi ile toplu olarak gönderilir. Spam gerçek kişilere gönderilebilir, ancak genellikle bir saldırgan tarafından kontrol edilen bir bilgisayar ağı olan botnet aracılığıyla iletilir.

İstenmeyen e-posta, saldırgan ve genellikle promosyon mesajları, mümkün olduğunca çok kişiye gönderilmek üzere tasarlanmıştır. E-postaya ek olarak, kısa mesajlar, aramalar veya sosyal ağlar aracılığıyla da spam içeriklere maruz kalabilirsiniz.

Birçok kişi spam’i can sıkıcı buluyor, ancak e-posta kullanırken bu durumla en az bir kere karşılaşmanız kaçınılmazdır. Spam gönderiler, düzgün bir şekilde filtrelenmediği ve düzenli olarak silinmediği takdirde bir süre sonra gelen kutunuzu doldurabilir. Söz konusu mesajlar da kullanıcılar için büyük risk oluşturuyor.

E-posta spam göndericileri, kullanıcıları kötü amaçlı yazılım indirmeye, veri paylaşmaya veya para göndermeye ikna edebilir. Kullanıcılar haberlerde bir bağlantıya tıklarsa can sıkıcı sorunlar yaşayabilirler.

İstenmeyen posta türleri, virüs uyarılarını içerir. Bu raporlar genellikle kullanıcının bilgisayarına virüs bulaştığını gösterir ve virüsü düzeltmek için sahte bir çözüm sunar. Kullanıcı bu açıklamaya inanırsa ve e-posta bağlantısını tıklarsa, bilgisayar korsanı kullanıcının sistemine erişim kazanacaktır.

Spam kelimesinin geçmişi

Spam modern bir sorun olabilir, ancak tarihçesi uzun yıllar uzun yıllar öncesine dayanır. Tarihteki ilk spam, 1978’de, şu anda feshedilmiş Digital Equipment Corp.’un bir çalışanı olan Gary Thuerk tarafından gönderildi.

Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajansı Ağı’ndaki (ARPANET) 2.600 e-posta hesabının 400’üne spam ulaştı. Fakat spam terimi 1993 yılına kadar kullanılmadı. Yeni Usenet denetleme yazılımındaki bir hata, gruba otomatik olarak 200’den fazla mesajın gönderilmesine neden oldu. Birisi bu etkinliği spam olarak adlandırdı.

Usenet ayrıca 1994’teki ilk büyük spam saldırısının da kurbanıydı. 2003’te dünyadaki e-postaların yüzde 80 ila 85’i spam’dı. O zamanlar spam büyük bir sorundu. Bu sorunu azaltmak için çeşitli adımlar atılmıştır.

2022’nin ortasından 2021’in başlarına kadar, günlük ortalama spam miktarı 316,39 milyardan yaklaşık 122 milyara düştü, ancak günlük olarak gönderilen tüm e-postaların %85’i spam’dı. Her yıl spam içerikler şirketlere milyarlarca dolara mal oluyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir